Komentáře ke článku: Petržel zahradní

Petržel (Petroselinum hortense) je dvouletá, někdy až vytrvalá rostlina z čeledi mrkvovitých. Pochází z východní části Středomoří, zpočátku se sbírala jen nať bylin divoce rostoucích v hornatých a skalnatých terénech. Zásadní obrat v jejím pěstování nastal za vlády Karla Velikého (742–814). Tento vladař měl mimořádné pochopení pro zeleninu, proto prý nařídil pěstování petržele hned u svého sídla. V 16. století se pěstování petržele rozšířilo i do Anglie, později též do zámoří. Dnes je petržel nepostradatelnou zeleninou, kořením, ale i léčivkou. V prvním roce vytváří růžice jednoduše vykrajovaných nebo kadeřavých listů, které při pravidelném seřezávání stále dorůstají, a to dlouho do podzimu. Další rok na jaře, když kořeny přezimovaly v zemi, petržel opět obrazí, má květonosnou, až 1 m vysokou lodyhu. Petržel kvete v červnu až v červenci. Všechny rostlinné části mají silně aromatickou vůni a nasládlou, poněkud ostrou chuť. Z půdy odebírá petržel mnoho minerálních látek a vitamínů a soustřeďuje je ve svých listech. Kořen petržele je cenným dodavatelem vitaminu C.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní