Ledový salát

Ledový salát, který byl vyšlechtěn koncem 19. století v Kalifornii, patří mezi hlávkové saláty. Svůj název ledový, získal podle lesklého a skelného povrchu listů, které vypadají, jako zkřehlé mrazem. Poměrně tvrdá hlávka připomíná zelí, je celkem velká a těžká. Okrouhlé, hustě rostlé listy leží těsně na sobě a jsou velmi křehké. Okrajové listy jsou zelenější, směrem ke středu hlávky jsou bílé a ještě více křehké. Chuť jednotlivých lístků je lahodná, šťavnatá. Salát není náročný na skladování. Je mimořádně trvanlivý, odolný vůči vyšším teplotám i suchu, nevadne. V lednici vydrží 1 – 2 týdny, lze z něho postupně odlamovat jednotlivé listy. Při nákupu je třeba dát pozor na zbarvení košťálu. Hnědé zabarvení košťálu značí, že salát již není čerstvý.

obrázek ke článku Ledový salát

Ledový salát je k dostání po celý rok. I když se dá i tepelně upravovat, konzumuje se především čerstvý. Má příznivé účinky na naše zdraví, je vhodný i k redukčním dietám. Dobře zasytí, má vysoký obsah vlákniny a přitom jen velmi málo (kcal).

Chuť ledového salátu je jemně sladká, někdy mírně nahořklá, ale ne natolik, aby to bylo nepříjemné. Při přípravě dáváme přednost odtrhávání jednotlivých listů a jejich natrhání na menší kousky ručně, před řezáním nožem, kdy se stykem s kovem ztrácí určitá část cenných látek a vitamínů (výjimkou je keramický nůž).

Ledový salát obsahuje:


  • vlákninu
  • chlorofyl
  • antioxidanty – pomáhají v boji s volnými radikály
  • vitamin A
  • vitamin C
  • vitamin E
  • vitamin K – tvorba kostí a správná krevní srážlivost
  • vitamíny skupiny B - B1, B2, B6, B9 - kyselinu listovou
  • sodík
  • draslík
  • železo

Díky látce lactucin pomáhá mírnit stres, v teplých letních dnech příjemně osvěží.

Salát stačí pouze umýt na povrchu hlávky. Ve studené kuchyni ho lze použít jako klasický salát. Výborně se hodí jako obloha k jídlu či do jiných zeleninových salátů.

Salát lze využít i do teplé kuchyně, najemno nakrájený je dobrý do polévky. Pokud chceme, aby si zachoval svoji křupavost, přidáme ho až ke koci varu, lze ho však i zcela uvařit (využití místo nakrájené kapusty).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Ledový salát


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní