Kedluben

Kedluben (brukev zelená) je jednou z nejstarších košťálovin. Minulost sahá stovky let před naším letopočtem. Předkem brukve zelné byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem. Odrůdy nám známé pocházejí pravděpodobně ze Středomoří a Číny. Dnes se kedluben pěstuje ve střední Evropě, zvláště u nás, v Německu a ve Švýcarsku. Pěstuje se celý rok na polích i ve sklenících. Kedluben je spolu s ostatními druhy brukvovité zeleniny (květák, brokolice, růžičková kapusta,…) jedním z nejsilnějších bojovníků proti rakovině. Konzumní částí rostliny je nadzemní zdužnatělá hlíza. Pokud není zdřevnatělá, je lehce stravitelná. Mladé listy obsahují několikrát více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulvy, výborně se hodí jako přísada do zeleninových salátů.

obrázek ke článku Kedluben

Kedlubny mají mnoho odrůd, které se liší dobou vývoje, od raných rychlených po obrovské kedlubny typu české odrůdy Gigant a mohou tak být k dostání po celý rok. Barevně odlišujeme zelené a fialové druhy. Při nákupu kedluben dbáme na to, aby byly pevné a pružné, nepopraskané, na spodním konci hlízy nedřevnaté, listy nesmějí být zažloutlé.

Kedluben obsahuje:


  • Karoten
  • Vitamíny řady B - např. B1, B2, kyselinu nikotinovou (B3), pantoténovou (B5), Biotin (B7), Inositol (B8), kyselinu listovou (B9)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin K
  • Železo (Fe)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Zinek (Zn)
  • Draslík (K)
  • Mangan (Mn)
  • Sodík (Na)
  • Fosfor (P)
  • Jod (J)
  • Selen (Se)
  • Měď (Cu)
  • Síru (S)
  • Vlákninu
  • Éterické oleje

Kedluben poskytuje užitečné množství vlákniny. Její rozpustná forma se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Nerozpustná vláknina se podílí na zprůchodnění střev, což ocení lidé trpící zácpou.

Trávení ulehčuje i obsah látky cholagoga, způsobující stažení žlučníku s následným vypuzením žluči, což urychlí vyprazdňování žlučníku. Cukry obsažené v kedlubnu jsou dobře snášeny i diabetiky. Obsah jednotlivých cenných látek se mírně liší dle jednotlivých odrůd. Tím, že kedlubny obsahují zanedbatelné množství kalorií, hodí se perfektně pro redukční dietu. Povzbuzují metabolismus, čímž urychlují látkovou výměnu.

Pozoruhodné jsou také protirakovinné účinky kedluben, díky tomu, že obsahují tzv. izotiokyanáty a rostlinné indoly. Indol-3-karbinol pomáhá regulovat hormonální hladinu u mužů i žen. Kedluben upravuje nepravidelný menstruační cyklus, tiší menstruační bolesti a působí jako prevence rakoviny vaječníku, dělohy a prostaty. Likviduje cysty na vaječnících a prsou, využívá se jako prevence rakoviny tlustého střeva a napomáhá léčbě endometriózy.

Kedluben a pozitivní vliv na náš organismus:


  • podporuje krvetvorbu
  • přispívá ke zdravé pokožce
  • posiluje vlasy
  • spouští látkovou přeměnu v buňkách
  • stimuluje dýchání buněk
  • pomáhá proti arterioskleróze
  • snižuje hladinu krevního cholesterolu
  • chrání před volnými radikály
  • je prevencí proti infekcím
  • posiluje imunitu
  • přispívá ke snižování váhy
  • působí proti bakteriím
  • zvyšuje odolnost proti stresu a schopnost soustředění
  • je prevencí vnitřního krvácení
  • pomáhá zmírnit silné menstruační krvácení žen, upravuje menstruační cyklus
  • podporuje správnou funkci žlučníku a jater – přispívá k lepšímu trávení
  • podporuje činnost ledvin
  • je prevencí zácpy
  • reguluje hormonální hladiny mužů i žen
  • má protirakovinné účinky

Kedluben není vhodná pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje v ní obsažené vyvolávají bolestivé podráždění.

V kuchyni má kedluben mnohostranné využití. Lze ji konzumovat zasyrova (zeleninové saláty, pomazánky, chléb s máslem a pokrájená kedluben) nebo tepelně upravenou (vařená, mírně osmažená na tuku, zapékaná). Oblíbené jsou také kedlubny dušené jako náhrada zelí. Chuť kedluben není příliš výrazná, výborně se doplňuje téměř s veškerým kořením, zejména pak se zelenými bylinkami (bazalka, tymián), či s česnekem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Kedluben


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní