Dýně (tykev velkoplodá)

Tykev velkoplodá, nebo také dýně velkoplodá (Cucurbita maxima) je jednoletá popínavá zelenina z čeledi tykvovitých. Svůj název dostala podle svých, až několik desítek kilogramů těžkých, plodů. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky a je známo více než 25 druhů tykve. V 15. století se tykve rozšířily do Asie, v evropských zahradách se začaly objevovat až v 16. století. Tykve v asijských oblastech natolik zdomácněly, že se Asie (zejména Turecko, Japonsko, Čína) stala hlavní oblastí pěstování a šlechtění tykví. Dužina dýně je bohatá na vodu i vlákninu, minerální látky a vitamíny.

obrázek ke článku Dýně (tykev velkoplodá)

Tykev velkoplodá, která je u nás nejznámější, má různé odrůdy, které se liší tvarem, chutí i barvou. I v tuzemských zahradách dorůstají plody obřích rozměrů o váze 30- 50 kg. Jsou náročné na živiny, ale i na zálivku. Mají rády stálou vlhkost půdy, proto je musíme zalévat méně, ale častěji. Řadí se mezi zimní tykve, protože se nechávají na záhonech zcela dozrát a při správném skladování přečká dýně i zimu.

Dužina dýně obsahuje:


  • vodu
  • cukry
  • bílkoviny
  • vlákninu
  • nenasycené mastné kyseliny
  • provitamin A – karoten
  • vitamíny skupiny B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • kyselinu foliovou - podporuje tvorbu cholinu, který působí blahodárně na funkci jater, chrání před ateriosklerózou
  • vápník (Ca)
  • hořčík (Mg)
  • zinek (Zn)
  • draslík (K)
  • železo (Fe)
  • fosfor (P)
  • měď (Cu)
  • stopové prvky

Dýně odvodňují, čímž čistí organismus a pomáhají při obezitě. Vzhledem ke své nízké nutriční hodnotě bývají součástí redukčních diet.

Léčivé účinky tykve:


  • působí močopudně, ulevuje při onemocnění ledvin a prostaty
  • podporuje trávení
  • odstraňuje škodlivé látky ze střev
  • snižuje hladinu tuků v krvi
  • posiluje imunitní systém
  • zklidňuje nervy
  • podporuje činnost srdce
  • má blahodárný vliv na zrak, pleť, zuby a vlasy
  • odvodňuje

Dužinu tykve můžeme konzumovat čerstvou ve formě salátů či studených polévek, hodí se i jako přísada do moučníků a koláčů. Mnohé hospodyňky využijí dýni i v teplé kuchyni, připravují ji dušenou, pečenou, smaženou, zapékanou i plněnou. Vyzrálé plody lze použít při přípravě zavařenin, marmelád i na sladké sušení.

Tykve mají široké uplatnění hlavně v mexické kuchyni. Oloupané plody se nejčastěji kombinují s masem a pikantní omáčkou. Oblíbené jsou také zelené cukety a tykve banánové, olejné a špagetové, jejichž dužinu lze po uvaření vidličkou vyškrábat a získat tak zeleninové špagety nebo je místo nudlí použít jako zavářku do polévky.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Dýně (tykev velkoplodá)


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní