Zahřívací (jang) a chladící (jin) potraviny

Existují potraviny, které zvyšují horkost v těle a naopak takové, které organismus ochlazují. V případě, že patříte mezi jedince, kteří mívají problémy s nadměrným pocením, zkuste se zamyslet nad skladbou svého jídelníčku a snižte množství zahřívacích potravin. Ten, kdo chce ubrat na váze nejen pomocí sportu, měl by naopak omezit ochlazující potraviny, neboť ochlazený organismus nedokáže správně spalovat tuky. Správně zvolená zimní strava nejen zahřeje, ale i zmírní touhu po sacharidech a dodá potřebnou tělesnou energii.

obrázek ke článku Zahřívací (jang) a chladící (jin) potraviny

Zahřívací (jang) potraviny:


  • teplé polévky
  • koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
  • ryby - losos, úhoř
  • maso - kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
  • vnitřnosti
  • sýry - plísňové, kozí a ovčí
  • ovoce - broskve, třešně, maliny, datle
  • sušené ovoce
  • zelenina - česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky – udržují v organismu nejen teplo, ale povzbuzují chuť k jídlu, odstraňují zácpu a zrychlují metabolismus
  • ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
  • semena - mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
  • rýže, jáhly, pohanka, sója
  • ovesná kaše
  • celozrnné potraviny
  • vejce
  • máslo a ostatní tuky
  • sůl
  • kakao, kakaové produkty
  • alkohol
  • červené a rýžové víno
  • káva
  • černý a zázvorový čaj

Zvláště v zimě bychom měli dávat přednost potravinám, které nás zahřejí. Nevařená strava by se měla konzumovat jen výjimečně, vhodné jsou silné vývary a polévky s luštěninami.

Maso si můžete dopřát i tučnější (husa, kachna), jako příloha jsou vhodné vydatné jáhly, pohanka nebo sója. Ovoce jezte pokud možno sušené. Zelený ochlazující čaj vyměňte za zahřívací černý, bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a se skořicí.

Určité opatrnosti při konzumaci je však třeba u lidí:


  • s vysokým krevním tlakem
  • po prodělané mrtvici
  • mající sklon k migrénám
  • trpících nervozitou
  • s hyperaktivitou
  • s nočním pocením a s nespavostí
  • a žen v menopauze

Ochlazující (jin) potraviny:


  • mléko a mléčné výrobky
  • syrová zeleniny (lilek, ředkvičky, celer, špenát, zelí, hlávkový salát, rajčata, okurky, cukety, čekanka)
  • zeleninové šťávy
  • tropické a subtropické ovoce (banány, kiwi, pomeranče, grepy,..)
  • ovocné šťávy, džusy
  • klíčky
  • produkty z bílé mouky
  • brambory
  • rafinovaný cukr
  • hořčice
  • bílé víno
  • zelený a bylinkový čaj
  • minerální vody

Tyto potraviny jsou vhodné zvláště v teplých letních měsících, kdy se organismus potřebuje ochladit.

Čínská medicína určuje i skupinu neutrálních potravin, které můžeme konzumovat kdykoliv během roku.

Mezi neutrální potraviny patří například:


  • hovězí a telecí maso
  • divočina
  • mořské plody
  • luštěniny
  • med


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Zahřívací (jang) a chladící (jin) potraviny

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní