Zvýšený příjem vlákniny - příznivé účinky

Vláknina prochází nezměněna do tlustého střeva. Aby se mohly projevit příznivé účinky potravní vlákniny, měl by její denní příjem činit cca 30 – 40 gramů. Výsledky některých studií naznačují, že vyšší příjem vlákniny by mohl lidskou populaci chránit nejen proti rakovině tlustého střeva, ale i proti jiným typům rakoviny (např. rakoviny prsu nebo žaludku).

obrázek ke článku Zvýšený příjem vlákniny - příznivé účinky

Některé druhy vlákniny a možné zdroje:


  • Pektiny - ovoce, zelenina, luštěniny
  • ß-glukany - obilná zrna (oves, ječmen)
  • Celulóza - obilní otruby, zelenina
  • Hemicelulózy - obilná zrna
  • Lignin - obilní otruby, rýže, lusky luštěnin
  • Rostlinné gumy - luštěniny, chaluhy, mikroorganizmy
  • Inulin (oligosacharid nebo polysacharid) - čekanka, cibule
  • Rezistentní škrob - intaktní obilná zrna a luštěniny, nezralé banány, syrové brambory, extrudované těstoviny

Mezi příznivé účinky vlákniny patří:


  • Rozvoj symbiotických mikroorganizmů v tlustém střevě - dochází tak k vyvázání jedovatého amoniaku, který následně neohrožuje vnitřní prostředí organizmu člověka.
  • Snížení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva – zvětšení objemu stolice a působení kyseliny máselné, která vzniká rozkladem složek vlákniny pomocí mikroorganizmů. Zředění a vyvázání rakovinotvorných látek, zrychlení průchodu tráveniny střevem, odbourávání volných radikálů, které poškozují buňky.
  • Zabránění růstu nežádoucích hnilobných bakterií – vlivem zvýšené kyselosti v tlustém střevě.
  • Podpora růstu a množení bakterií mléčného kvašení – příznivé účinky na naše zdraví, posílení imunity.
  • Snížení rizika vzniku zánětu ve střevní stěně.
  • Omezení zácpy.
  • Snížení rizika zánětu tlustého střeva provázeného tvorbou vředů.
  • Prevence srdečně – cévního onemocnění - snížení hladiny celkového cholesterolu i LDL cholesterolu v krvi.
  • Snížení rizika onemocnění diabetem druhého typu - zpomalení vyprazdňování žaludku a vstřebávání glukózy.
  • Příznivé výsledky v boji s obezitou – méně energie, podpora pocitu sytosti, snížení vstřebávání živin, energie.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Zvýšený příjem vlákniny - příznivé účinky


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní