Horké jedlé kaštany nejen na Vánoce

Jedlé kaštany nikdy nebyly pouze jednotvárnou stravou chudých. Vedle základní podoby pečených nebo vařených plodů se v tradičních úpravách setkáváme s nepřeberným množstvím specialit. Známé je například sladké kaštanové pyré, které lze dále použít třeba jako náplň do pečiva. Kaštanová mouka má vysoký obsah škrobů a slouží k výrobě polévek, placek a kaší nebo v kombinaci s jinými přísadami jako materiál na speciální těstoviny. K oblíbeným regionálním specialitám patří i kaštanové pivo nebo kaštany naložené v alkoholu.

obrázek ke článku Horké jedlé kaštany nejen na Vánoce

Nejznámější úprava jedlých kaštanů u nás, je jejich pečení. Vůně, která se při tom line je charakteristická a nezaměnitelná a kdo ji jednou ucítil, již ji nikdy nezapomene.

Postup přípravy pečených kaštanů:


  • Jedlé kaštany vložíme do vody (není podmínkou) a necháme je po dobu několika hodin nasáknout vodou, abychom předešli jejich vysušení během pečení.
  • Kaštany vyjmeme z vody, osušíme a z jedné strany slupku nařízneme špičkou nože do kříže (do X). V případě, že kaštany zapomeneme naříznout, stává se z nich časovaná bomba, která v troubě udělá dokonalou spoušť. Kaštan se rozprskne a zcela znehodnotí.
  • Takto připravené kaštany rozložíme na plech a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut při teplotě 180 - 210°C, až se slupka otevře (stačí jen málo).
  • To, že jsou kaštany hotové, poznáme podle toho, že ucítíme příjemnou a charakteristickou vůni.
  • Kaštany by měly být na povrchu křehké, ale uvnitř měkké. Můžeme odzkoušet vidličkou, ale lépe zjistíme, když jeden kaštan vytáhneme a rozřízneme.
  • Upečené horké kaštany vytáhneme z trouby, pokropíme zlehka vodou a zabalíme je do starší utěrky.
  • Na zabalené kaštany silně stlačíme, aby praskla slupka. Takto je necháme cca 5 minut.
  • Nakonec kaštany přemístíme do mísy, zakryjeme, aby příliš rychle nevychladly. Po vychladnutí slupka opět ztvrdne a kaštany se špatně loupou.
  • Nyní se můžeme pustit do báječné pochoutky.

K pražení kaštanů lze použít i speciální pražící pánev (chestnut-roasting pan), která na první pohled vypadá jako obyčejná pánev, ale má na dně dírky. Kaštany vložíme na pánev, postříkáme je vodou, zakryjeme poklicí a necháme na středním plameni pražit. Občas jimi zatřeseme, aby se nepřichytily ke dnu. Kaštany při pečení nesmí zčernat a musí si zachovat typickou tmavohnědou barvu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní