Vaječný koňak - likér

Vaječný likér chutná skvěle hlavně ženám, a to nejen o vánocích. Recept na domácí výrobu není příliš složitý, přitom vaječným likérem skvěle pohostíte návštěvu. Pro alergiky je možné připravit i variantu bez vajec.

obrázek ke článku Vaječný koňak - likér

Tradiční vaječný koňak


Ingredience:


  • 5 vaječných žloutků
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 2 plechovky Salka (zahuštěné slazené kondenzované mléko)
  • 1 Tatra (neslazené kondenzované mléko)
  • 0,5 l rumu - Tuzemák (dle chuti i více)

Postup přípravy:


  • Smícháme žloutky, moučkový a vanilkový cukr a zlehka ušleháme do pěny.
  • Poté přidáme zahuštěné sladké a neslazené kondenzované mléko.
  • Nakonec vmícháme rum.
  • Vaječný koňak plníme do vymytých skleněných lahví.
  • Uložíme do lednice, ideální je, nechat vaječný koňak před konzumací ještě alespoň 14 dní uležet.

Vaječný koňak bez vajec


Ingredience:


  • 2 plechovky Salka (zahuštěné slazené kondenzované mléko)
  • 2 Tatry (neslazené kondenzované mléko) nebo 0,4 l mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 0,5 l rumu - Tuzemák (klidně i více)

Postup přípravy:


  • Uzavřená Salka vaříme cca 2 hodiny ve vodní lázni.
  • Poté necháme zahuštěná slazená kondenzovaná mléka vychladnout a otevřeme. Přelijeme do vysoké mísy.
  • K Salku přidáme cukr, vanilkový pudink a neslazená kondenzovaná mléka. Mixérem vše rozmixujeme.
  • V případě, že použijeme místo neslazeného kondenzovaného mléka obyčejné mléko, rozmícháme v něm cukr a pudinkový prášek a uvaříme klasický pudink. Vychladlý pudink přidáme k Salku a vše prošleháme.
  • Přilijeme rum a promícháme.
  • Nalijeme do skleněných, dobře vymytých lahví.
  • Uložíme do chladu, kde necháme likér několik dní před konzumací rozležet.
  • Takto připravený vaječný koňak bez vajec dlouho vydrží a hlavně nehrozí zkažení.

Rychlý vaječný likér, vhodný i do krémů


Ingredience:


  • 1 plechovka Salka (zahuštěné slazené kondenzované mléko)
  • 8 vaječných žloutků
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 0,5 l rumu - Tuzemák
  • 2,5 dl převařené, vychlazené vody

Postup přípravy:


  • Vanilkový a moučkový cukr ušleháme se žloutky do pěny.
  • Přidáme kondenzované mléko a důkladně prošleháme.
  • Nakonec přidáme a zlehka vmícháme střídavě rum a vodu.
  • Vaječný koňak plníme do dobře vymytých lahví.
  • Skladujeme v lednici.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Vaječný koňak - likér

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní