Rostlinné a živočišné tuky a oleje

Tuky našemu organismu pomáhají, ale i škodí. Vždy záleží na tom, o jaké množství a o jaký druh tuku se jedná. Naše denní strava by měla obsahovat maximálně 30 % tuku. Z toho 2/3 by měly být tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny (převážně rostlinné tuky) a 1/3 by měly tvořit tuky obsahující nasycené mastné kyseliny (převážně živočišné tuky).

obrázek ke článku Rostlinné a živočišné tuky a oleje

Podle skupenství rozlišujeme pevné tuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny a oleje, jejichž skupenství je kapalné a obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin.

Dalším základním dělením je dělení na tuky podle původu, tj. rostlinné (z rostlin) nebo živočišné (ze zvířat). Z hlediska zdravotní prospěšnosti není důležité, odkud jsme tuk získali, ale jaké je jeho složení a jak působí v našem organismu.

Klíčovým kritériem je obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin. Například kokosový olej (rostlinný tuk) obsahuje hodně nezdravých nasycených mastných kyselin a naopak rybí olej (živočišný tuk) je významným zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Rostlinné tuky - získávají se z rostlin lisováním za studena či za tepla. Lisováním za studena se získává kvalitnější olej, vhodný pro terapeutické a potravinářské potřeby. Olej, získaný lisováním za tepla, se využívá ponejvíce pro technické účely.

Rostlinné tuky obsahuje dužnina, semena, plody (kokos, vlašské ořechy, slunečnice, sezamové, lněné, dýňové semínko aj.), ale i olejniny (řepka olejná, sója, podzemnice aj.).

Mezi produkty vyrobené z rostlinných tuků řadíme zejména:


  • rostlinné oleje (100% tuky)
  • rostlinné tuky (margaríny) - obsah tuku od 20%
  • pokrmové tuky
  • emulgované tuky

Živočišné tuky - získávají se zpracováním tuků zvířat. Pokud se budeme držet zásady „všeho s mírou“, neměl by pestrý a zdravý jídelníček postrádat ani přiměřené množství některých živočišných tuků, což nám rozhodně neublíží.

  • Máslo - i když obsahuje hodně trans-nenasycených mastných kyselin. V malém měřítku bychom si ho měli jednou za čas dopřát. Má blahodárný vliv na nerovový systém a obsahuje prospěšné vitamíny jako je vitamín A, D, E, K. Máslo by nemělo chybět zejména ve výživě dětí.
  • Sádlo - má o něco nižší obsah cholesterolu a vyšší podíl nenasycených mastných kyselin než máslo, přesto bychom ho měli používat jen zřídka, obsahuje zanedbatelné množství cenných látek.
  • Rybí olej - je významným zdrojem polynenasycených mastných kyselin (omega-3), které mají příznivý vliv na kardiovaskulární a nervový systém. Nevýhodou je, že z důvodu znečištění životního prostředí se v rybách nachází i hodně škodlivých látek a těžkých kovů.
  • Uzeniny - jsou zdrojem nezdravých tuků a nekvalitních bílkovin, nepatří do zdravé stravy.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní