Jak správně uvařit těstoviny

Těstoviny „al dente“, tedy na skus, jak říkají Italové, znamená, že jsou ve svém středu trochu tvrdší. Rozlomíte-li správně uvařenou špagetu, má mít uprostřed tmavší tečku. Takto uvařené těstoviny jsou lépe stravitelné.

Ke správnému uvaření těstoviny potřebují:


  • Dostatek vody - cca 1 l vody na 100 g těstovin.
  • Sůl - voda musí nejen vřít, ale musí být dobře osolená, na 1 l vody, dáme 1 lžíci soli. Špatně osolené těstoviny už nedosolíte!
  • Čas - ke správnému uvaření dodržujte vždy čas uvedený výrobcem (na italských těstovinách se tento údaj nazývá COTTURA). Těstoviny dáváme do vroucí vody najednou tak, aby se voda po přidání těstovin dostala opět co nejdříve do varu. Dlouhé těstoviny vkládáme do vroucí vody po hrstech, rychle za sebou, a to tak, že ponoříme do vody napřed část a po změknutí vsuneme do vody zbytek. Po přidání těstovin zvýšíme teplotu pod hrncem a jakmile se voda začne opět vařit, zmírníme teplotu, aby se těstoviny nevařily příliš rychle. Těstoviny vaříme odkryté a během vaření je občas zamícháme dřevěnou vařečkou. Čas se počítá od doby, kdy voda s těstovinami začne opět vřít. I tak se ale před stanovenou dobou vyplatí těstoviny ochutnat, aby se nepřevařily. Uvařené těstoviny scedíme a hned propláchneme studenou vodou, abychom přerušili proces vaření. Pokud je však chceme ihned podávat, propláchneme je nakonec horkou vodou na servírovací teplotu.
  • Olej - odkapané těstoviny můžete, ale nemusíte zakapat olejem, aby se neslepily.

Vždy se držte zásady, že stolovníci musí čekat na těstoviny, nikdy těstoviny na stolovníky!


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní