Šumivé víno – teplota, servírování

Šumivé (Champagne, Cava, Sekty) - víno se podává chlazené, vyžaduje teplotu 4°C - 6°C. Zátka bývá jištěna drátěným košíčkem (agrafou). Naléváme podle pořadí význačnosti. Dnes je moderní podávat suché šumivé víno jako univerzální nápoj k hlavnímu pokrmu i jako aperitiv.

Z důvodu stability teploty se ke stolu přináší v chladícím kbelíku s ledem a vodou. Hostu se prezentuje povytažením láhve z chladiče.

Po sejmutí košíčku páčivým způsobem vytahujeme zátku. Otevírání láhve má být nehlučné a hrdlo směřuje od hostů. Vystřelení zátky je tradiční u rodinných oslav.

Degustace (ochutnávka) ani dekantace (přelévání) šumivého vína se neprovádí.

Používají se hlavně úzké protáhlé sklenky „flétny“, kde dokonale vynikne perlení vína a bohatost pěny při jeho nalévání. Zúžené hrdlo sklenky napomáhá shromáždění aromatických látek v ideálním bodě.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní