Brynza - slovenský ovčí sýr

Brynza (slovensky bryndza) je typickým slovenským plnotučným sýrem s ojedinělou chutí, jediným konzervantem je sůl. Kvalitní brynza se vyrábí z ovčího mléka, kdy jeho podíl musí být alespoň 50%. Některé druhy brynzy se vyrábějí z většího podílu kravského mléka, ale zde už se nejedná o pravou brynzu.

Na Slovensku, ve vesničce Zvolenská Slatina, sídlí nejstarší továrna, kde se brynza vyrábí nepřetržitě od roku 1797. Ročně tu vyrobí zhruba 12 000 tun brynzy.

Brynza získala svoji oblibu nejen na Slovensku, ale i v zahraničí. V roce 2008 získala brynza výsadu ochrany práv u Evropské unie, což jí zaručuje více ochrany před paděláním.

Brynza se kdysi vyvážela až do dalekého Orientu. Dnes je oblíbená v Čechách, Maďarsku, Polsku nebo USA. Do USA se přepravuje brynza letecky ve speciálním vakuovém balení, zaručujícím až 3 měsíční trvanlivost. Tato brynza má však méně vody a více sušiny.

Technologie výroby slovenské brynzy je jedinečná. Mléko, svážené ze salaší, se nejprve pasterizuje. Následně se zchladí a nastává proces přidávání mlékárenských kultur a sýření, což se děje přidáním enzymů. Ty způsobí, že se v mléce začnou srážet bílkoviny a mléko se oddělí na syrovátku a zrnitý sýr. Ten se pak lisuje ve velkých vanách, aby vytekla přebytečná syrovátka. Vylisovaný sýr se krájí do velkých hranolů, které se zavěsí na 1 den do látky, aby odkapala přebytečná syrovátka. Odkapaný sýr se vyklopí do van a nechá dozrát dalších 4 - 8 dní. Tento proces probíhá zvlášť s ovčím a zvlášť s kravským mlékem.

Zralé ovčí a kravské hrudkové sýry se rozemelou, smíchají se v požadovaném poměru, přidá se sůl (2,5 až 3 %) a voda. Po promíchání se směs protlačí přes jemné mlýny a balí se. Celý proces výroby trvá minimálně 5 dní, nepoužívají se žádné umělé konzervanty, žádná éčka.

Mnohé brynzy se šidí a pro dosažení nižší ceny se vyrábí z odtučněného mléka, kde tuk je nahrazen levnými rostlinnými oleji. Proto pečlivě prostudujte složení, abyste věděli, co kupujete!!

Pokud můžete, vyvarujte se i termizované brynzy, která je upravená stabilizátory, které zajišťují prodloužení trvanlivosti a je mazlavá, s mírně pozměněnou chutí a často bez struktury.

Pravá brynza se skládá jen z hrudkového ovčího a kravského sýra (přičemž podíl ovčího sýra musí být minimálně 50 % v sušině), soli a vody.

Brynza je bílá až nažloutlá, nesmí být však žlutá, to je známka žluknutí (degenerace tuku). Konzistence je roztíratelná s jemnou krupičkou, nesmí být mazlavá a hladká ani vysušená a drobivá.

Brynza se rozděluje na:


  • Letní (někdy nazývaná i májová) - vyrábí se v době hojnosti čerstvého ovčího mléka, tedy zhruba od Velikonoc, kdy se ovečky vyženou na čerstvou pastvu, do září.
  • Zimní - vyrábí se z polotovaru připraveného v letní sezóně, ze zasudovaného hrudkového ovčího sýra. Takto vydrží až dva roky, jediným konzervantem je sůl.

Kvalitní brynza má mnohé zdraví prospěšné účinky a určitě by měla patřit do pestrého a vyváženého stravování. Je vhodná i při redukční dietě.

Brynza obsahuje:


  • 48 % tuku v sušině tuk
  • bílkoviny
  • laktózu
  • vitamíny - B1, B2, B3, B5, B6, B7 (Biotin, B9 (kyselinu listovou), B12
  • minerály a stopové prvky - vápník, hořčík, zinek, fosfor, železo, sodík

Pozitivní vliv brynzy na naše zdraví:


  • podporuje imunitního systému
  • chrání buňky
  • podporuje trávení - udržuje střevní mikroflóru, zlepšuje pravidelnou stolici
  • snižuje cholesterol
  • působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • zklidňuje nervový systém
  • podporuje kvalitu pokožky a hojení ran

Brynzu skladujeme v lednici při teplotě 4 - 6°C. Měla by být pečlivě uzavřená. Trvanlivost je 14 dní od data výroby, po otevření bychom ji měli spotřebovat co nejdříve. Brynzu je možné i zmrazit, po rozmražení se musí ihned spotřebovat.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní