Tradice, výroba a nejznámější řecké sýry

Výroba sýrů byla v Řecku známa už 4. tis. let před naším letopočtem. Sýry patřily a stále patří k nedílné součásti řecké výživy. Nejstaršími řeckými sýry jsou feta a kaseri (kaser) a jsou pravděpodobně také nejstaršími sýry na světě. Technologie výroby byla prověřována časem a praxí. Největší část produkce pochází z rozsáhlých horských oblastí severního Řecka. Přestože jde relativně o malá horská území s nevelkým počtem chovatelů, bylo Řecko vždy významným producentem a vývozcem sýrů vynikající velkou rozmanitostí a kvalitou na světové úrovni. Přestože proběhla v minulých letech v Řecku významná modernizace celého mléčného průmyslu, stále funguje tzv. domácí výroba sýrů, která je velkou chloubou řeckého mlékárenství.

Sýry patří k řecké tradici, proto se při návštěvě Řecka nemůžete divit, že dostanete téměř ke každému jídlu jako doplněk chutný sýr. Různé druhy sýra jsou vynikající také u večerního posezení s výborným vínem.

Nejznámější řecké sýry:


  • feta
  • kaseri
  • kefalograviera
  • manouri
  • myzithra
  • kefalotyri
  • anthotyro
  • xynotyri
  • ladotyri
  • anevato
  • batzos


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
co na výrobu sýraLimi7831.10.2018
obrázek ke článku Tradice, výroba a nejznámější řecké sýry


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní