Kefalograviera - tvrdý ovčí sýr

Kefalograviera je tvrdý sýr vyráběný z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího mléka. Je považován za jeden z velmi jemných řeckých stolních sýrů. Je vyráběn hlavně v severním Řecku, specielně v Západní Makedonii. Na některých řeckých ostrovech se stejným způsobem připravoval tento sýr již v dobách byzanské říše. Během výroby prochází nejméně tříměsíčním obdobím zrání (maturace).

obrázek ke článku Kefalograviera -  tvrdý ovčí sýr

Sýr má kruhový tvar, na řezu je nažloutlý s množstvím malých, nepravidelných dírek. Má světle hnědou, tvrdou a přitom tenkou kůrku. Jeho chuť je výrazná, s příjemně slanou příchutí a bohatou vůní.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní