Feta - měkký ovčí sýr

Feta je vůbec jeden z neznámějších a historicky nejstarších řeckých sýrů. Byl výsledkem dávné snahy pastýřů najít způsob, jak dlouhodoběji uchovat sýr v době, kdy ještě nebyla moderní chladící technika. Tehdy byla jedinou možností, jak uchovat potraviny po delší dobu, konzervace v silném solném roztoku. Tento slaný, měkký bílý sýr tvarohového typu se vyrábí z čerstvého ovčího mléka, nebo ze směsi ovčího a kozího mléka v poměru 70 : 30 %. Je vyráběn v různých tvarech nejčastěji ve tvaru šišky. Obsahuje 40 - 50% tuku, je energeticky velmi bohatý. Tradiční feta sýr je ukládán do dřevěných nebo cínových sudů, které zhotovovaly řemeslné dílny nacházející se vždy v blízkosti oblastí vlastní výroby sýra tj. v severním Řecku, zejména pak v Makedonii, Thracii a Epirusii, v centrálním Řecku v Thessalii a v Ellas, Peloponesu na jihu Řecka a na ostrově Nés Lesvos (Lesbos). Zde pak sýr zraje ve slaném roztoku minimálně jeden měsíc, většinou však více jak dva měsíce. Feta má vyšší obsah tuku, sýr je čistě bílý, pevný, ale mírně drobivý s několika prasklinami ve hmotě. Chuť je jemně kyselá a slaná.

obrázek ke článku Feta - měkký ovčí sýr

Řecko je největším výrobcem sýru feta. Sýry stejného názvu se vyrábí i v Německu, Dánsku a jiných zemích. Zde však bývá většinou základem mléko kravské, čímž feta ztrácí svou specifickou chuť. Takto vyrobený sýr bývá uměle vybělen, jelikož vysoký obsah tuku kravského mléka způsobuje jeho zhnědnutí během několika dnů. Autentický řecký kozí a ovčí sýr nikdy nezežloutne. Při nákupu si tedy vždy pozorně prostudujte, odkud sýr pochází.

Feta se dá dobře využít jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Lze ho jíst jen tak s chlebem, výborné jsou sýrové koláče (tyropita) nebo jím můžete dochutit hlavní jídlo. Skvěle se hodí jako stolní sýr v zeleninových salátech a také na grilování.

V obchodech se můžeme setkat se dvěma kvalitativními typy:


  • Měkký sýr feta - sladší, méně slaný, bohatý na vůni a méně kořeněný.
  • Tvrdý sýr feta - slanější i kořeněnější, má výraznější chuť i vůni.

Řecký zeleninový salát s fetou


Ingredience na salát:


  • 600 g malých rajčátek, nejlépe cherry
  • 250 g salátové okurky
  • 100 g červené cibule
  • 100 g černých oliv
  • 150 g sýru feta
  • hrst čerstvé petrželky
  • hrst čerstvého oregana

Ingredience na zálivku:


  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:


  • Zeleninu omyjeme, oloupeme.
  • Malá rajčátka necháme celá, nebo je jen překrojíme napůl.
  • Cibuli nakrájíme nahrubo.
  • Okurky, olivy a fetu pokrájíme na drobné kostičky.
  • Veškerou zeleninu dáme do větší mísy, přidáme nasekanou petrželku a oregano, pečlivě promícháme.
  • Nakonec zlehka vmícháme měkký sýr.
  • V menší misce prošleháme olej, citrónovou šťávu a česnek na zálivku.
  • Podle chuti osolíme a opepříme.
  • Salát servírujeme v misce přelitý zálivkou, jako přílohu podáváme čerstvé pečivo.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Feta - měkký ovčí sýr

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní