Makový koláč se švestkami


obrázek ke článku Makový koláč se švestkami

Ingredience:


  • 100 g másla
  • 100 g mletého máku
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 2 dl mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 kg švestek

Ingredience na drobenku:


  • 100 g mletého máku
  • 90 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru

Postup přípravy - maková náplň


  • Do kastrolku s 2 dl mléka nasypeme 100 g mletého máku a za stálého míchání zahřejeme. Povaříme krátce, asi 2 minuty.
  • Přendáme na talíř a necháme vychladnout.

Postup přípravy - drobenka


  • Do hlubokého talíře nebo misky dáme změklé máslo, cukr, mouku a vidličkou vše spojíme.
  • Nakonec vmícháme mletý mák.

Postup přípravy - těsto


  • Nejprve si ušleháme sníh ze 3 bílků.
  • V další nádobě utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky.
  • Dále již nepracujeme s mixérem, ale jen lehce vmícháme vychladlou makovou směs, mouku s kypřícím práškem a tuhý sníh. Pokud by se nám zdálo těsto příliš tuhé, můžeme zapracovat trochu vody.
  • Těsto vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nebo můžeme použít pečící papír.
  • Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Klademe hustě na těsto.
  • Nakonec posypeme připravenou drobenkou a pečeme v troubě při teplotě cca 160°C, dokud těsto po okrajích nezezlátne.
  • Upečený koláč dle chuti lehce pocukrujeme.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní