Komentáře ke článku: Hroznové víno (réva vinná)

Vinná réva je liánovitá rostlina z čeledi révovitých, patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem. Prapůvodní formy byly rozšířené již před 130 miliony let. Za její pravlast je považováno Zakavkazsko a Střední Asie, kultivována byla před 5000 lety ve starověkém Egyptě. Zralé plody, bobule kulovitého, vejčitého nebo zaobleně válcovitého tvaru, jsou barvově rozmanité, od zelené, zelenožluté, žluté po červenou až tmavofialovou. Používají se především jako surovina pro výrobu vína a dalších nápojů, ale také k přímé konzumaci. Divoké odrůdy rostou ve vlhkých lesích nebo na březích vodních toků, mohou dosahovat výšek až 30 m s průměrem kmene u země až 1,5 m. Listy révy jsou v zásadě okrouhlé, se třemi až pěti laloky o průměru do 15 cm. Hroznové víno pěstované v chladnějších oblastech má nižší obsah cukru, zatímco hrozny z teplého, suchého podnebí bývají mnohem sladší.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní