Papája (Papája melounová - Carica papaya)

Papája, nazývaná také palmová tykev, je vytrvalá dvoudomá tropická bylina. Původní domovinou je vlhké tropické pásmo Střední Ameriky a jižní Mexiko, kde dorůstá do výšky 2 - 10 metrů. Plodí několik let po sobě. Pro velké lahodné plody se nyní pěstuje v tropech po celém světě. Na stonku, zpravidla nerozvětveném, jsou nápadné velké jizvy po opadaných listech a teprve na jeho vrcholu vyrůstá růžice dlouze řapíkatých listů, které jsou shora lesklé. Papája je tak na první pohled podobná palmě. Celá rostlina je prostoupena kanálky, takzvanými mléčnicemi, ze kterých při poranění ihned vytéká bílý latex. Tato surovina se využívá při výrobě různých léků. Plodem je kulatá nebo oválná bobule s velkým semeníkem uvnitř. Plod dorůstá délky až 80 cm a váhy 9 – 10 kg. Vyvážejí se však pouze plody o váze 400 – 1 000 gramů. Nezralé plody papáji bsahují důležitý enzym papain, který chrání plod před hmyzem. Slupka má zelenou až žlutou barvu. I když aroma papáji není každému příjemné, velice jemná chuť žluté či oranžové dužniny dojem vyváží. Dužnina dobře vyzrálých plodů je medově nasládlá a svou chutí připomíná ananasové melouny. Semena jsou nepoživatelná, rozdrcená se používají jako náhražka pepře.

obrázek ke článku Papája (Papája melounová - Carica papaya)

V posledních třiceti letech byly vyšlechtěny kultivary pouze 1 metr vysoké s oboupohlavnými květy. I když je papája typickou tropickou rostlinou, lze ji úspěšně pěstovat i v našich bytových podmínkách.

Papája obsahuje:


  • latex
  • enzym papain - známý svými čistícími schopnostmi a v boji proti rakovině
  • provitamin A
  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B5)
  • vitamin C
  • draslík
  • fosfor
  • vápník
  • železo

Semena v lékařství pomáhají zbavit tělo cizorodých látek a organismů. Jelikož však obsahuje látku, která napomáhá potratu, nedoporučují se v těhotenství.

Pozitivní účinky papáji:


  • ovlivňuje vitalitu buněk
  • podporuje trávení – pomáhá rozkládat bílkoviny
  • chrání sliznice
  • působí příznivě na zrak
  • zmírňuje bolest
  • čistí pleť – pomáhá pleti zbavit se nežidů
  • obnovuje strukturu a barvu vlasů

Papainové injekce aplikované přímo do páteře pomáhají uvolnit zablokované ploténky.

Papája je pro své účinky součástí kosmetických přípravků (masek, čistících peelingů, šampónů, pěnových koupelí).

Při nákupu papáji kontrolujeme povrch slupky, zda není povadlá, nakažená plísní. Ovoce by mělo být pružné, bez otlačenin. Skladujeme ji v chladu, temnu, suchu, nejlépe v lednici, kde nám vydrží přibližně týden.

U nás se snadněji sežene papája sušená.

V kuchyni má papája uplatnění jak syrová, tak i vařená. Čerstvá dužnina je výtečná ve sladké i slané úpravě. Připravují se z ní saláty, moučníky, nápoje. Používá se i v kombinaci se sýrem, mořskými plody, masem, hodí se k rybám a do omáček. Nezralé plody, které mají nevýraznou chuť, se vaří.

Papája také často ochucuje žvýkačky, jelikož má velmi chutnou šťávu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Papája (Papája melounová - Carica papaya)


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní