Meruňky

Meruňky patří mezi nejen velmi chutné, ale i mezi nejzdravější ovoce. Jsou plodem meruňky obecné, jedná se o peckovice s oranžovým oplodím. Dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené nebo v podobě marmelády. Pocházejí z tropických a subtropických oblastí střední a jihovýchodní Asie, především z Číny. V 17. století se postupně meruňky začaly pěstovat i v méně teplých oblastech Evropy. Obsahují kromě jiného i důležitý beta-karoten, který brání negativním vlivům volných radikálů na náš organismus. Posiluje imunitní systém, má celkově omlazovací efekt. Meruňky zpomalují proces stárnutí, posilují vlasy, pokožku a nehty.

obrázek ke článku Meruňky

Dříve si meruňky mohli dopřát jen bohatí lidé. Dnes se odborníkům podařilo výrazně posílit otužilost a odolnost těchto rostlin, takže meruňky může pěstovat téměř kdokoliv.

Nejlépe je meruňky kupovat a konzumovat v sezóně, protože v zimě se buď dováží a dlouho se skladují nebo pochází ze skleníků, čímž jsou negativně ovlivněny cenné vitamíny a prvky. Při konzumaci meruněk z dovozu je nutné plod řádně umýt, neboť slupka může obsahovat zdraví ohrožující postřiky.

Meruňky mají celkově výrazně pozitivní účinek na organizmus. Dužnina meruněk obsahuje velké množství sacharidů, organických kyselin a minerálních látek. Mimo to mají léčivé účinky též meruňková jádra. Obsahují olej, bílkoviny, železo a vitamíny řady B, využívají se průmyslu i v domácnostech místo mandlí. Oloupaná semena se přidávají po několika kusech i do meruňkového džemu.

Meruňky obsahují:


  • provitamin A
  • vitamíny skupiny B – B3, B5, B9
  • vitamin C
  • železo (Fe)
  • hořčík (Mg)
  • vápník (Ca)
  • draslík (K)
  • fosfor (P)
  • síru (S)
  • křemík (Si)
  • mangan (Mn)
  • měď (Cu)

Toto ovoce by se mělo často objevovat na jídelníčku kuřáků, protože pozitivně ovlivňuje sliznici plic. Pro svůj obsah mědi jsou meruňky prospěšné pro ženy v období těhotenství. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka.

Pozitivní vliv meruněk na naše zdraví:


  • posilují imunitu
  • působí proti únavě
  • zlepšují krevní obraz
  • podporují krvetvorbu a růst buněk
  • snižují hladinu krevního cholesterolu
  • léčí srdce
  • podporují růst
  • posilují nervový systém
  • zlepšují astma
  • posilují vlasy, nehty, pokožku
  • odbourávají tuky
  • působí antistresově, zvyšují vitalitu
  • pomáhají při léčbě anémie (chudokrevnosti)
  • zlepšují zrak
  • pomáhají při neurózách a nespavosti
  • urychlují průběh rekonvalescence
  • působí proti zácpě
  • chrání pokožku při letním opalování

Použití v kuchyni je široké, jsou výborné nejen čerstvé nebo sušené, ale i v tekutém stavu. Vyrábějí se z nich džusy, džemy, kompoty a marmelády. Zpracovávají se na likér, dají se i zmrazovat. Známé jsou meruňkové knedlíky a moučníky, přidávají se do pohárů, salátů, hodí se také jako příloha ke grilovaným a pečeným masům.

Především sušené meruňky jsou bohaté na magnézium, které má pozitivní vliv na fungování nervového systému. Pomáhá předcházet nespavosti způsobené především psychickým napětím a stresem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Meruňky


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní