Maliny - maliník obecný

Maliník obecný je vytrvalý keř s plazivým kořenem z čeledi růžovitých. Lístky jsou obvykle na spodu běloplstnaté a na řapíku jsou slabounké ostny. Přestože se maliník poprvé objevuje na zahradách u lidských příbytků již někdy ve čtvrtém nebo pátém století, první oficiální zmínky o něm jsou až z konce 16. století. Maliník najdeme na lesních pasekách, v křovinách, pro své plody je oblíbeným pěstovaným keřem. Kvete v květnu a v červnu, květy jsou bílé. Plodem je malina, což je souplodí peckoviček, v době zralosti je červená a sbírá se jako ovoce. Maliník má podobné účinky jako ostružiník, nejlépe se mu daří na slunných stanovištích s dostatkem vláhy. V době květu a nasazování plodů však nesnáší půdy trvale přemokřené. Antičtí lékaři malinovou šťávu z plodů používali hlavně při obtížích s trávením.

obrázek ke článku Maliny - maliník obecný

Díky dlouhodobému šlechtění lze dnes pěstovat maliny bílé, žluté, růžové, červené i červenofialové barvy, a to různých velikostí i rozličných chutí. Dokonce byl vyšlechtěn i dvakrát plodící maliník.

Maliníkové listy se používají hlavně vnitřně. Sbírají se v období od května do srpna, kdy jsou stále mladé a svěží. Správně usušený maliníkový list si zanechává svoji přirozenou zelenou barvu. Má slabý zápach a chuť poněkud trpkou a nahořklou.

Nálev z maliníkových listů má účinky močopudné, svíravé, uvolňuje křeče, stimuluje hladkou svalovinu trávicí trubice a podporuje trávení. Dále ho lze využít při kašli a nachlazení a k podpoře snižování teploty. Maliníkové listy slouží hlavně jako součást různých čajových směsí, a to hlavně pro zlepšení chuťových vlastností, do některých čajových směsí se listy fermentují.

Zevně lze maliník v lidovém léčitelství použít ke kloktání při zánětech dutiny ústní a hltanu, používá se i na hojení kožních onemocnění.

Maliníkové listy obsahují:


  • třísloviny
  • silice
  • organické kyseliny
  • flavonoidy
  • vitamíny
  • minerální látky

Plody maliníku - maliny obsahují:


  • karotenoidy – např. provitamin A slouží jako přírodní prostředek proti očním obtížím a je zároveň i antioxidant
  • sacharidy
  • vitamíny – např. vitamin C, který posiluje obranyschopnost, dále vitamíny skupiny B (B7 – Biotin důležitý pro stavbu buněk, přispívá k vývoji zdravé pružné kůže a vlasů), vitamin E
  • minerální látky – např. vápník, zinek
  • organické kyseliny
  • třísloviny
  • pektin

Vliv malin na naše zdraví:


  • pomáhají při cukrovce
  • blahodárně působí na poruchy zraku
  • zmírňují revmatismus
  • podporují trávení, zlepšují chuť k jídlu
  • pomáhají při průjmu
  • odvodňují
  • uvolňují křeče při chorobách žlučníku
  • snižují vysoké horečky, zvláště u malých dětí
  • zmírňují hemoroidy
  • doporučují se při kornatění tepen
  • pomáhají při astmatu
  • léčí akné a kožní onemocnění

Maliny je nejlepší konzumovat hned po natrhání, neboť velmi rychle ztrácejí na kvalitě a dlouho nevydrží ani v lednici. V kuchyni je můžeme čerstvé použít na zdobení různých ovocných pohárů a dezertů, připravují se z nich ale i šťávy, sirupy, ovocná vína či marmelády. Dají se dobře i kompotovat.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Maliny - maliník obecný


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní