Jahody

V obsahu prospěšných látek jsou na tom lépe jahody divoce rostoucí, tzv. lesní jahody (plody jahodníku obecného). Ne každý má však možnost natrhat si na prosluněné pasece tyto jahůdky s typickým aroma a těžit tak z jejich prospěšnosti.

obrázek ke článku Jahody

Voňavé jahody nejsou jen skvělou letní pochoutkou, ale jsou posilující potravinou v případě nachlazení a respiračních onemocněních (zánět dutin, průdušek, ...). Doplňují organismu potřebné tekutiny plné vitamínů a minerálů, čímž posilují imunitu. Svými prospěšnými živinami nám jahody pomáhají uchovat si dlouho zdraví a krásu.

Celkovou detoxikací ulehčují jahody našemu tělu v boji s infekcí. Pomocníkem s vnitřní očistou jsou v jahodách obsažené třísloviny, které při průchodu trávicím traktem na sebe vážou toxické látky (těžké kovy) a odvádějí je z těla ven. Tyto třísloviny zároveň působí proti některým bakteriím a virům. Tím, že potlačují některé škodlivé bakterie ve střevech, pomáhají při plynatosti a průjmech. Dalším pomocníkem při detoxikaci je i draslík.

Jahody mají blahodárný účinek při léčbě močových a ledvinových kaménků a dně. Vitamin C, který je v jahodách hojně zastoupen, ovlivňuje pozitivně hojení ran a má ochranný účinek před nepříjemným zánětem dásní, který postihuje stále větší část naší populace. Díky vitaminu C jsme také schopni produkovat kolagen, který se stará o mladistvý vzhled naší pokožky. Jedná se především o její strukturu, s čímž je spojena i její pružnost.

Jahody obsahují:



Existují však i jedinci, kteří mají na jahody nepříjemné alergické reakce. Jahody mohou způsobovat na kůži těla drobnou kopřivku, u někoho to jsou drobné puchýřky přímo na jazyku a sliznici ústní dutiny.

Z alergických důvodů se jahody nedoporučují:


  • kojícím maminkám (alergeny by mohly přejít do mateřského mléka)
  • malým dětem (podáváme na zkoušku jen malé množství a dítě sledujeme, zda se neobjeví alergická reakce)

Jahody se konzumují nejvíce jako čerstvé, chutnají skvěle na různých pečených dezertech, zmrzlinách, pudincích, v jogurtu nebo s tvarohem, těch možností je opravdu hodně. Z jahod se vyrábějí ale i zmrzliny, koktejly, kompoty, šťávy, džemy, mnoho hospodyněk si je pro zimní měsíce zamrazí. Při pohledu na jahody se mnohým z nás vybaví i dobře vychlazené šampaňské s čerstvými jahodami, což je přímo dráždivá kombinace. Pokud nevěříte, tak v nejbližší době ochutnejte!


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Jahody


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní