Jablka

Jablka patří mezi jádroviny, je to nejrozšířenější a nejčastěji používané ovoce v naší zeměpisné šířce. Původ mají někde u Černého moře a je štěstí, že se jim daří i v našich podmínkách. Jsou nejen sladkou pochoutkou, ale i jejich zdravotní a dietetický přínos je výrazný. Jsou nízkokalorická, pročišťují organismus, obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, čímž přispívají k posílení imunity.

obrázek ke článku Jablka

Jablka je nejlepší konzumovat v syrovém stavu, kdy si uchovají nejvíce prospěšných látek. Slupku bychom z nich rozhodně neměli loupat, protože bychom je tak zbavili množství vitamínů a minerálů, které se ve slupce ukrývají.

Jablka jsou téměř všelékem, obsahují mnoho vody a vlákninu, a to rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustná vláknina v jablku se nazývá pektin. Kromě toho, že léčí průjmová onemocnění a zácpy, zlepšuje trávení, upravuje narušenou mikroflóru střev. Tím, že čistí organismus od škodlivých látek, zpomaluje stárnutí.

Jablka se podílí také na snižování vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Jelikož tlumí chuť k jídlu, slouží k redukci nadváhy. Jsou močopudné, pomáhají proti ledvinovým kamenům, při revmatismu, posílení organismu u chřipky, nachlazení, zánětů dýchacích cest.

Posilují svaly i nervovou soustavu, působí proti nervozitě a nespavosti.

Jablka obsahují:


  • provitamin A (beta-karoten)
  • vitamíny B
  • vitamin C
  • vitamin E
  • Draslík (K)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Zinek (Zn)
  • Mangan (Mn)
  • Měď (Cu)
  • Fosfor (P)
  • Sodík (Na)
  • Vlákninu

S jablky zacházejte vždy opatrně, skladujte je v chladné místnosti nebo v ledničce, v teple rychleji ztrácejí na hodnotě.

Čerstvé, šťavnaté jablíčko je vítanou svačinkou, oblíbený je i jablečný kompot, mošt a přesnídávka pro děti. Toto ovoce se výborně hodí do salátů i na pečení, neexistuje snad člověk, který by nemiloval jablkový závin.

Jablečný ocet je jablečným produktem, který se získává z vykvašených jablek a má téměř zázračné účinky. Napomáhá udržet organismus ve zdraví a v případě nemoci může posloužit jako doplněk ke klasické léčbě. Pomáhá při revmatismu, prochladnutí, celkovém vyčerpání, bolestech hlavy a v krku, kožních onemocněních při špatném metabolismu a trávení.

Jablečný ocet se pije ředěný, nebo se používá místo klasického octa do salátů.

Nakrájené plátky jablíček, které jste nestihli včas spotřebovat, můžete nechat usušit na křížaly, budete tak mít kdykoliv k dispozici zdravý, dietní pamlsek.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Jablka


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní