Hrušky

Jedná se o ovoce našich krajů. Není to jen chutné ovoce, neboť hrušky mají i léčivé účinky. Dá se využít i odvar z listů, který pomáhá proti revmatu, zánětům močových cest a ledvinovým kamenům.

obrázek ke článku Hrušky

Hrušky obsahují nejen šťávu, ale i vlákninu, která zasytí a čistí střeva. Pomáhají při zácpě, nízký obsah bílkovin, tuků a sacharidů předurčuje toto ovoce jako vhodné při redukčních dietách.

Hrušková šťáva posiluje imunitní systém, obsahuje:



Železo obsažené v hruškách podporuje tvorbu krve. Vysoký podíl draslíku a nízký obsah sodíku z nich dělá ovoce vhodné pro lidi s onemocněním oběhového systému a ledvin. Draslík odvodňuje (úleva při nadměrném zadržování vody) a snižuje krevní tlak. Kyselina listová mimo jiné povzbuzuje tvorbu serotoninu (hormonu štěstí).

Také v naší kuchyni měly hrušky již od pradávna široké využití. Vařila se z nich chutná povidla, rozkrájené se sušily na křížaly, na kterých si děti pochutnávaly během zimních měsíců. Hospodyňky hrušky kompotovaly, čerstvými se zdobily různé dezerty a poháry.

Z padaných hrušek je výborný mošt, ale i pálenka.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Hrušky


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní