Pistácie pravá – řečík (Pistacia vera L.)

Pistácie je velmi stará kulturní rostlina z čeledi ledvinovitých (Anacardiaceae). Je to peckovice, nejstarší zmínky o jejím pěstování pocházejí z Persie z doby 3 000 let př. n. l.. I když domovem pistácií je střední a západní Asie, z oblasti svého původu se vlivem mnoha staletí rozšířily až do Turecka, Iránu, Itálie, Sýrie, Řecka, Tuniska, Kalifornie a jiných zemí. Pistácie, nebo-li řečíky, jsou cizosprašné, opadavé (některé druhy pistácie jsou i stálozelené) stromy, dorůstající výšky 9 – 10 metrů. Mají šedou kůru a šedozelené, jemně pýřité, lichozpeřené listy. Nejsou příliš náročné na půdu, ale jsou citlivé na chlad, v našich podmínkách je pěstovat nelze. Pistácie kvetou v období červenec – srpen. Tenké zelené oplodí skrývá plod (oválnou pecku) o velikosti cca 2,5 cm s tenkou a hladkou, dvoudílnou skořápkou, ve které je drobné, zeleně zbarvené semeno, bohaté na olej. Doba sklizně je září – říjen. Pistácie jsou nejen lidmi ceněnou pochotkou, ale bývají oblíbenou potravou i ptáků a drobných savců.

obrázek ke článku Pistácie pravá – řečík (Pistacia vera L.)

Pistácie patří k nejdražším ořechům, charakteristickou chuť získávají pražením a solením. Správně skladované pistácie jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Platí pravidlo, čím zelenější plod, tím kvalitnější zboží.

Jelikož hrozí u pistácií, podobně jako u podzemnice olejné (buráků) a para ořechů, napadení plísněmi a aflatoxiny (prudký jed některých plísní, který je v nadlimitním množství karcinogenní), podléhá jejich dovoz pečlivé hygienické kontrole.

Pistácie obsahují:


  • tuky 55%
  • bílkoviny 20%
  • sacharidy 15%
  • vlákninu
  • omega-9 nenasycené mastné kyseliny
  • fytosteroly
  • provitamin A
  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B3)
  • vitamin E
  • hořčík
  • vápník
  • zinek
  • draslík
  • mangan
  • železo
  • fosfor
  • selen
  • měď

Pistácie, nazývané i zelené mandle, se konzumují čerstvé, sušené, pražené, solené nebo se z nich získává olej. Jejich pravidelná konzumace (stačí malé množství) pomáhá posilovat nervový systém.

Pistácie a naše zdraví:


  • snižují krevní tlak
  • redukují nebezpečný krevní cholesterol (LDL)
  • působí jako antioxidant - chrání organismus před vznikem některých druhů rakoviny
  • posilují nervový systém

Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, moučníky (známý je středomořský recept na moučník typu baklava), přidávají se do různých sladkých, ale i pikantních pokrmů. Opražené chutnají v nádivkách a salátech.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Pistácie pravá – řečík (Pistacia vera L.)


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní