Líska obecná (Corylus avellana) - lískové oříšky

Líska obecná roste v Evropě již velmi dlouhou dobu, je původním planě rostoucím keřovitým stromem. Její vlastnosti, díky pylu přenášenému větrem, ovlivňuje až 20 m vysoká líska turecká (Corylus colurna) a líska veliká (Corylus maxima). Lísky jsou typickými dřevinami lesů a křovin. Dnešní zahradní lísky jsou produktem křížení v 19. století, kdy vznikla většina kultivarů. Šlechtěné kultivary mají lepší chuť, než planě rostoucí lísky. Tyto stromy nebo keře s tmavým kmenem jsou vysoké až 6 m, opadavé a částečně samosprašné. Lísky jsou otužilé, ale vyžadují kamenité, kopcovité stanoviště, dobře prostupnou, jílovitou půdu. V příliš těžké, vlhké a bohaté půdě stromy přerůstají a vzniká méně samičích květů. Brzy na jaře je zdobí převislé žluté jehnědy samčích květů. Později se objevují i maličké samičí květy, podobající se mořským hvězdicím. Listy jsou řapíkaté, poněkud zašpičatělé. Plodem jsou oválné nebo kulovité oříšky se zašpičatělým koncem o velikosti do 2,5 cm. Mají hnědou barvu, skořápka je tenká, uvnitř je sladké jádro bohaté na obsah oleje.

obrázek ke článku Líska obecná (Corylus avellana) - lískové oříšky

Líska je vhodnou dřevinou pro živé ploty a větrolamy. Listy jsou chutnou potravou pro mnohá zvířata, včetně krav. Z tuhých a ohebných prutů se pletou košíky, z rozsekaných větví se vyrábějí virgule. Dřevo se používá k uzení.

Lískové oříšky dozrávají od září do října, mohou se jíst již krátce před dosažení zralosti. Pro skladování se hodí jen plně vyzrálé plody, nejlépe je nechat oříšky opadat. Po vypadnutí z nápadných obalů se podle potřeby loupou a suší. Nevyloupané oříšky lze uchovávat delší dobu.

Bez ohledu na to, jsou-li čerstvé nebo sušené, měly by se lískové oříšky dobře rozkousat. Pražené jsou chutnější než syrové a pro mnohé jedince i snadněji stravitelné.

Listy se sbírají v červnu a červenci. Rychle se suší při umělé teplotě do 40°C. Droga je bez pachu, chuť má mírně svíravou a poněkud hořkou. Listy pomáhají při křečových žilách a hemoroidech. Aplikují se zevně, přímo na postižená místa.

Olej z lískových oříšků se používá jen zřídka, protože se rychle kazí.

Lískové oříšky obsahují:


  • tuky
  • proteiny
  • vitamíny skupiny B (B1, B6, B9)
  • vápník
  • hořčík
  • fosfor
  • mangan

Lískové oříšky jsou vhodné zejména pro sportovce (pro turisty a cyklisty), dospívající mládež, lidi oslabené nemocí a pro těhotné ženy. Jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují velké množství energie.

Pozitivní vliv listů lísky:


  • uklidňují střevní peristaltiku
  • odstraňují nadýmání
  • pomáhají při průjmech
  • mají diuretické účinky – užití při chorobách dolních cest močových

Podle odborných výzkumů má pravidelná konzumace lískových oříšků (nejlépe každé ráno) pozitivní vliv na předcházení ledvinovým kamenům, zejména kamenům urátovým.

V kuchyni se lískové ořechy přidávají hlavně do sladkých jídel a cukroví. Často se kombinují s ovesnými vločkami, rozinkami, sušenými fíky nebo s datlemi jako zdravá snídaně do jogurtů či do mléka. Vyrábí se z nich i likér.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Líska obecná (Corylus avellana) - lískové oříšky


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní