Kokosový ořech – kokosovník ořechoplodý

Kokosový ořech, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého, není z botanického hlediska ořech, ale ovoce (peckovice). Jde o plod kokosové palmy (Cocos nucifera) z čeledi Palmae, která dorůstá do výšky 20 - 30 m. Tato palma je neuvěřitelně odolná, dokáže silně vzdorovat nepřízni počasí, plody dává po 7 letech růstu. Nejčastěji roste v tropech. I když se kokosovník cíleně pěstuje déle než 3 000 let, jeho původ zůstává zahalen tajemstvím. Kokosové plody totiž neztrácejí schopnost vyklíčit, i když se plaví po vlnách oceánu a moří tisíce kilometrů z jedné pevniny na druhou. Plod váží cca 2,5 kg má tenkou, slámově žlutou slupku, pod kterou se ukrývá až 10 centimetrů silná vrstva vláknité hmoty. Uprostřed ní je pecka, což je přesně ta část kokosového ořechu, kterou si můžeme koupit v obchodech. Ořech má skořápku, která má hnědou barvu a je na povrchu pokryta odlupujícími se svazky lýka. Lýko zůstává na ořechu jako pozůstatek po zeleném obalu, ve kterém se kokosový ořech původně nacházel během růstu. Rozbití plodu kokosového ořechu je poměrně náročné, většinou se doporučuje navrtat do něj několik dírek a následně ho rozbít sekyrkou nebo rozřezat pilkou. V tropech k tomu dobře poslouží mačeta.

obrázek ke článku Kokosový ořech – kokosovník ořechoplodý

Kokosové palmy jsou právem označovány jako jedinečný zdroj k přežití.

Kokosové palmy poskytují:


  • tekutinu - pro uhašení žízně
  • pevnou stravu
  • kůru plodů - kokosové textilní vlákno, z něhož se dají vyrábět provazy i kartáčky na zuby
  • kmeny a listy palem - slouží k výrobě sandálů, látek, a dokonce ke stavbě obydlí

Pod tvrdou skořápkou ořechu se nachází tvrdá bílá dužnina. Složení dřeně kokosového ořechu se mění se stupněm její zralosti. U nezralého ovoce (6 - 7 měsíců) je želatinová, obsahuje velké množství vody a má nižší nutriční hodnotu. Dozráváním dřeň tvrdne, ztrácí vodu a výživné látky se více koncentrují.

Kokosový ořech obsahuje:


  • sacharidy
  • proteiny
  • vodu
  • tuky – převážně nasycené mastné kyseliny, přičemž nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi
  • vlákninu
  • hořčík
  • vápník
  • fosfor

Sušená dužnina kokosu (sušený strouhaný kokos) se v potravinářství často používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny jako jsou zákusky a dorty.

Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace.

Kvalitní kokosový tuk se získává mechanickým lisováním přímo na plantáži. Je přirozeně v tuhém stavu, aniž by musel být ztužen. Není sněhově bílý, protože není bělen. Rušivá kokosová vůně se odstraňuje podušením kokosového tuku na páře. Jelikož je tento tuk díky svému složení tepelně nejstabilnější ze všech dostupných olejů a tuků, hodí se k úpravám za vysokých teplot. Tuk neprská, nepění a je výborný na pečení a smažení.

Díky svému výjimečnému složení je kokosový olej označován jako přírodní antibiotikum. Kokosový tuk narušuje buněčnou stěnu bakterií, plísní a virů, užívá se proto i jako hojivá mast.

V kosmetice se využívá v tělových mlécích, sprchových gelech a někdy i ve vůních. Jako tělový olej je ideální pro suchou a citlivou pokožku, o kterou pečuje a také ji chrání.

Uprostřed kokosu se nachází dutina, která umožňuje ořechu plavat ve vodě. Současně je vyplněna kokosovou vodou, někdy nazývanou kokosové mléko, které je důležitým zdrojem tekutin v tropech. Tím, že voda z kokosového ořechu prochází náročnou filtrací během cesty od kořenového systému do semene, je naprosto sterilní, což je výhodné v oblastech, kde jsou přirozené vodní zdroje infikované či jinak znečištěné.

Kokosová voda je téměř stejně bohatá na minerály jako samotná dřeň, ale neobsahuje žádné tuky. Litr kokosové vody obsahuje přibližně 300 mg hořčíku, což je doporučená denní dávka pro dospělého člověka.

Kvašením kokosového mléka se vyrábí alkoholický nápoj arak.

Kokosový ořech pomáhá při:


  • odvápnění kostí
  • lámavosti vlasů a nehtů
  • řídnutí kostí – osteoporóze
  • bolestech pohybového systému - způsobené přetěžováním nebo zvýšeným svalovým napětím

Jelikož kokosový ořech dodává tělu minerály, doporučuje se podávat dětem při prořezávání prvních zubů. Podporuje nejen tvorbu zdravé zubní skloviny, ale i zdravý růst vlasů a nehtů.

Kokosový ořech má v kuchyni široké použití. Zvláště v tropických oblastech je velmi oblíbený pro čiré kokosové mléko i kokosovou dužninu, která se připravuje na mnoho způsobů. U nás se nejčastěji používá sušený strouhaný kokos (kokosová moučka), a to k výrobě moučníků a dezertů, do cukroví, do müsli, na posypání kaše, pudinku, do ovocných salátů, na ozdobu atd..

Kokosové mléko je osvěžujícím nápojem, přidává se do kari omáček a thajských pokrmů, je dobré do ovocných koktejlů, obilných kaší, exotických jídel. Přidává se až na konci úpravy. Toto mléko se dá i u nás koupit v obchodech se zdravou výživou čerstvé nebo konzervované v plechovce.

Kokosový olej se hodí do teplé i studené kuchyně. Při vaření využijete nejenom jeho specifickou chuť a vůni, ale také jeho tepelnou stálost. Nepřepaluje se, neobsahuje cholesterol, snadno se tráví, neusazuje se v těle a podporuje metabolismus. Energii dodává postupně, zasytí na několik hodin, takže se uplatňuje i při hubnutí.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Kokosový ořech – kokosovník ořechoplodý


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní