Kakaovník pravý (Theobroma cacao) - kakaové boby

Kakaovník pravý pochází z tropické Ameriky. Jde o středně vysoký, stále zelený strom z čeledi lejnicovitých. V 17. století přivezli Španělé kakaovník pravý do Evropy. Koncem 19. století se dostal do Afriky, která se stala největším pěstitelem a producentem kakaových bobů. Plodem kakaovníku jsou velké bobule obsahující 4 – 14 zploštělých semen (kakaových bobů). Jsou velmi ceněnou surovinou pro výrobu čokolády a kakaa.

obrázek ke článku Kakaovník pravý (Theobroma cacao) - kakaové boby

Zrna, která jsou ukryta v kakaových tobolkách (bobech), jsou před samotným zpracováním pečlivě vybírána. Potom se fermentují v koších přikrytých banánovými listy a zahřívají při teplotě 50 stupňů. Následuje rychlé sušení na slunci. Další zpracování se přesouvá do továren. Zde se zrnka čistí, rozlamují, praží a dále se melou na kaši, čímž vzniká kakaová hmota.

Kakaové boby obsahují přes 300 různých látek (např. anandamid, arginin, dopamin, tryptofan, teobromin). Konzumace čistého kakaa doplňuje hladinu hořčíku v organismu a zabraňuje jeho předčasnému stárnutí.

Základní složky kakaových bobů:


  • Bílkoviny - cca 8 %
  • Sacharidy - cca 10%
  • Vitamíny
  • Antioxidanty
  • Minerály
  • Esenciální aminokyseliny

Čokoláda (intenzivně ochucená hořká potravina) patří k nejpopulárnějším pochutinám na světě. Je kombinací kakaa (sušina kakaových zrn) a kakaového másla (tuku). Směs je dále obohacena cukrem a jinými přísadami a zpracována do finálního produktu (tabulky čokolády, čokoládové figurky, kakaové nápoje a podobně). Čokoláda také často tvoří hlavní složku nebo přísadu v jiných potravinách a pochutinách (zmrzlina, dezerty, moučníky, atd.).

Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách:


  • Zrna Criollo – z oblasti Mexika, Střední Ameriky a severní části jižní Ameriky. Výnosy těchto zrn jsou nižší, jsou vzácná a nejvíce ceněna. Zrna jsou méně hořká a aromatičtější než ostatní druhy kakaových zrn. Dělá se z nich jen asi 10 % čokolády.
  • Zrna Forastero – nejrozšířenější skupina divokých a pěstěných kakaovníků pocházejících z povodí Amazonky. Stromy Forastero jsou robustnější a odolnější než stromy Criollo a mají mnohem vyšší výnosy. Kakaová zrna z nich jsou levnější, mají klasickou čokoládovou chuť, jsou obsažena v 80% čokolády.
  • Zrna Trinitario - jedná se o přírodní hybrid odrůd Criollo a Forastero. Název je podle ostrova Trinidad, odkud pocházejí. Chuť těchto zrn je velmi proměnlivá, mění se strom od stromu, používá se asi v 10 % čokolády.

Nepražené kakaové boby obsahují oproti čokoládě několikanásobně více látek přímo ovlivňující psychickou pohodu a výkonnost organismu. Sekané boby jsou na skus měkké podobně jako lískové oříšky, nepoškozují zuby. Chutí se přibližují některým hodně hořkým čokoládám s vysokým obsahem kakaa. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví velmi brzy, zhruba do 10 minut. Dojde k rozjasnění mysli a ke zvýšení chuti do práce. Kakaové boby jsou tak skvělým pomocníkem při studiu, nebo při psychicky a fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech.

Ani kousek kvalitní čokolády ještě nikomu neublížil. Naopak serotonin, hormon štěstí, který se vylučuje při konzumaci této pochoutky, se postará o vylepšení naší nálady. Dochází k poklesu stresových hormonů, dostavuje se pocit uvolnění a štěstí.

Čokoláda má však pozitivní účinky i zvenčí. Kakaové máslo obsažené v čokoládě pokožku důkladně promastí a podpoří tvorbu kolagenu. Pokožka tak bude opět pevná a jemná.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Kakaovník pravý (Theobroma cacao) - kakaové boby


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní