Oves - ovesné vločky

Oves je jednoděložná rostlina, která patří k nejrozšířenějším obilninám mírného pásma. Tato obilnina se pěstuje hlavně pro zrno, které slouží k výrobě ovesných vloček, krupice a dále se mele na mouku. Oves má posilující účinky, díky obsahu lecitinu a vitamínů skupiny B působí blahodárně na nervovou soustavu, také tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Ovesné vločky, které se řadí do kategorie "zdravé výživy", vznikají drcením celých ovesných zrn a jejich napařováním. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálů, obsahují také rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Z ovesných vloček se připravuje müsli, jsou součástí celozrnného pečiva. Oves je vynikající krmivo hlavně pro koně, ovesný šrot se zkrmuje, ovesná sláma se naopak hlavně stele.

obrázek ke článku Oves - ovesné vločky

Ovesné vločky jsou ceněnou potravinou ve zdravé výživě a měly by být i součástí jídelníčku každého jedince. Mohou se konzumovat samotné nebo namočené v mléce, vodě nebo ovocném džusu.

Mají vhodnou skladbu aminokyselin (základní stavební jednotka proteinů), nezbytných pro stavbu a výživu svalů. Jsou proto výbornou složkou stravy pro sportovce i rekonvalescenty.

Ovesné vločky jsou snadno stravitelné, mají přímý vliv na trávení. Obsahují rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Nerozpustná vláknina zlepšuje trávení a působí preventivně proti zácpě a závažným onemocněním trávicího traktu. Rozpustná vláknina napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Rovněž snižuje hladinu krevního cukru a působí tak jako prevence cukrovky, snižuje i krevní tlak.

Oves lze použít také při péči o pleť, chrání tělo před volnými radikály. Je vhodnou prevencí proti tvorbě vrásek, má zklidňující a protizánětlivé účinky. Spařením ovesných vloček získáme nálev s čistícími vlastnostmi, naše pleť bude opět nádherně hebká.

Lecitin a vitamíny skupiny B, které ovesné vločky obsahují, jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění, zvyšují i odolnost vůči stresu. Dále jsou tyto vitamíny B nepostradatelné pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve, posílení imunitního systému i pro kvalitní vlasy a nehty.

Ovesné vločky obsahují:


  • Bílkoviny
  • Aminokyseliny
  • Nenasycené mastné kyseliny
  • Lecitin
  • Vitamíny řady B (B1, B2, B3, B6)
  • Vitamin E
  • Železo (Fe)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Zinek (Zn)
  • Měď (Cu)
  • Draslík (K)
  • Fosfor (P)
  • Mangan (Mn)
  • Stopy molybdenu, jódu, kobaltu, křemíku a bóru
  • Třísloviny

Ovesné vločky jsou snadno stravitelné, výživné, nasytí žaludek a zároveň nastartují metabolismus. Pro získání nutričního maxima a zkrácení doby vaření (varem se ničí částečně nebo zcela celá řada důležitých látek), je vhodné ovesné vločky před konzumací namočit, nejlépe přes noc a konzumovat je k snídani v jogurtu či mléce, společně s rozinkami, skořicí či čerstvým ovocem.

Zařazením ovesných vloček do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému zdraví i štíhlé linii, neboť napomáhají při hubnutí a udržování optimální váhy.

Z ovesných vloček lze připravit:


  • kaše
  • karbanátky
  • nádivky (do buchet a koláčů povařit v mléce společně s mletým makem a osladit)
  • nákypy slané či sladké
  • zavářku do polévek
  • opražené vločky používáme zase k posypání hotových pokrmů místo sýra nebo místo oříšků

I oves má své záporné stránky, je kyselinotvorný, obsahuje kyselinu šťavelovou. Tato kyselina vytváří s vápníkem v našem organismu nerozpustné šťavelany, které jsou buď z organismu vylučovány, nebo se usazují například v kloubech, případně vyvolávají i žaludeční potíže. Osoby, které trpí překyselením žaludku, se musí vyhýbat kyselinotvorným potravinám, nebo je neutralizovat potravinami zásadotvornými. V ovesných vločkách sice není této kyseliny mnoho (ve vařených zcela chybí), přesto je vhodné konzumovat ovesnou kaši s mlékem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Oves - ovesné vločky


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní