Amarant (laskavec)

Rod Laskavec (Amaranthus sp.) zahrnuje více než 60 druhů, kulturní formy patří mezi jednoleté rostliny. Pochází ze Střední Ameriky, byl znám už mezi Aztéky a Inky. Patří mezi nepravé obilniny, největším pěstitelem je dnes Čína, Mexiko a Střední Amerika. Amarant patří k teplomilným rostlinám. V našich podmínkách mu vyhovují humózní, hlubší a střední půdy, nížinné, teplé a sušší klima. Semínka amarantu jsou malá asi jako sezamová semínka a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť laskavce je mezi sladkou a oříškovou, tepelně upravená semínka jsou křupavá.

obrázek ke článku Amarant (laskavec)

Pro svoji vysokou výživnou hodnotu a nenáročnost při pěstování je amarant nazýván plodinou třetího tisíciletí. Zrno amarantu je 3x bohatší na vlákninu než zrno pšenice. Díky obsahu složených cukrů, škrobu amylopektinu a tím nízkému glykemickému indexu, je vhodný při diabetické dietě u pacientů s cukrovkou, neboť nezpůsobuje rychlé vyplavování inzulínu do krve a tím snižuje ukládání tuků v organismu. Vhodný je také u obézních pacientů na redukčních dietách.

Amarant můžete koupit v každé prodejně zdravé výživy.

Kromě širokého potravinářského využití (zrna i mouky) lze laskavec uplatnit i jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Amarant obsahuje:


  • proteiny
  • vlákninu
  • vitamíny - B1, B2, B9, C, E
  • vápník
  • hořčík
  • draslík
  • železo
  • esenciální aminokyseliny- především lyzin (podporuje tvorbu mozkových buněk) a tryptofán
  • skvalen - nenasycený uhlovodík, který se tvoří v játrech a snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá v boji proti rakovině

Amarant je svými vlastnostmi prospěšný pro všechny věkové kategorie:


  • děti - lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk
  • mladí lidé, sportovci - ocení vitamíny, minerály, nenasycené mastné kyseliny a kvalitní bílkovinu, jenž podporuje růst svalové hmoty
  • starší generace - podpora regenerace buněk, ovlivnění látkové výměny

Pozitivní vliv amarantu:


  • působí při léčbě a prevenci zácpy
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí jako antioxidant
  • snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, konečníku a prsu
  • napomáhá při prevenci hyperglykemie, mírní komplikace spojené s cukrovkou
  • podporuje imunitní systém
  • pomáhá při regeneraci organismu, např. po dlouhodobém stresu a radioterapiích

V kuchyni se amarant využívá ve formě mouky na pečení, zahušťování omáček, polévek.

Semínka chutnají lépe, pokud je vaříme v tekutinách výrazné chuti, např. v rajčatové šťávě. Osmažená semínka laskavce na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka poslouží jako skvělý obal ryb či mas nebo jako křupavý posyp na polévky, saláty či dušené pokrmy.

Uvařený laskavec po vychladnutí získá konzistenci želatiny, což můžeme využít při výrobě ovocných džemů bez pektinu a s minimem sladidel.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní