Palmový a palmojádrový olej

Palmový olej se získává z oplodí plodů palmy olejné, palmojádrový olej se získává z jader plodů palmy olejné. Nízká cena spočívá v bezohledném způsobu, jakým je olej získáván. Přitom dochází kácením palem k úhynu živočichů a narušení "dýchací soustavy" planety, neboť pralesy jsou jejími plícemi. Dochází k tomu především v Indonésii a postupně i v Africe a Jižní Americe.

Palmojádrový olej se svým složením více blíží kokosovému oleji, jeho úplnou hydrogenací se získá tuhý tuk bez trans-nenasycených mastných kyselin, tající mezi 35 až 38 °C.

Palmový olej obsahuje velké množství zdraví škodlivých mastných nasycených kyselin - palmitovou, kristovou, steatovou, mononasycenou olejovou, polynenasycenou linolovou a neobsahuje žádné zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Přispívá tak ke tvorbě škodlivého cholesterolu v krvi, ucpávání cév, což vede ke vzniku mnoha civilizačních chorob. Hlavní složkou je kyselina olejová a kyselina palmitová.

Tím, že je palmový olej velmi levný, patří dnes k nejběžnějším rostlinným olejům a je ve světě hojně používán. Při běžné pokojové teplotě v Evropě je palmový olej tuhý, jelikož obsahuje příliš mnoho nasycených mastných kyselin, zvláště kyselinu palmitovou, a obsahuje velké množství cholesterolu.

Palmový olej se velmi často používá v potravinářském a kosmetickém průmyslu.

Snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, v kuchyni se užívá především na smažení, fritování a pečení. Obsažené karoteny mu dávají zlatavou barvu, kterou předává i připravovaným pokrmům. Palmový olej pomalu oxiduje, tudíž mají potraviny vyšší trvanlivost.

Palmový olej obsahuje i zdraví prospěšné látky:


  • vitamin E - přírodní antioxidant
  • přírodní karoteny
  • vitamin A, D, K, koenzym Q

Od roku 2015 již musí být na všech produktech prodávaných v EU napsáno, zda obsahují palmový olej, nestačí souhrnné označení rostlinný olej.

Palmový olej může být obsažen:


  • ve směsných stolních olejích
  • v margarínech
  • ve slaných i sladkých sušenkách, tatrankách, müsli tyčinkách, tureckém medu
  • v čokoládě, nutelle
  • v instantních polévkách, bramborových lupíncích
  • v mnohých dalších potravinách

Při zvyšování teploty mění palmový olej svou konzistenci a tím se blíží k chování mléčného tuku, čímž se výborně hodí k výrobě margarínu, který má nahrazovat máslo. Výhodné je i míchání palmového oleje a palmojádrového tuku (měkké, kelímkové margaríny).

Palmový olej v kosmetickém průmyslu


Tatímco použití palmového oleje v potravinářství našemu organismus neprospívá, u kosmetických přípravků je tomu naopak. Pomáhá udržet svěží a čistou pleť, zpomaluje její stárnutí a podporuje regenerací. Právě z těchto důvodu se můžete s palmovým olejem setkat v mnoha i kvalitnějších kosmetických přípravcích. Tím, že je palmový olej levný, přidává se nejen do kosmetiky (krémy, šampóny, kondicionéry, líčidla, ..)., ale i do mýdel.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní