Komentáře ke článku: Čočka jedlá

Čočka je popínavá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Dosahuje výšky 0,2 – 0,6 m, stonek je mírně poléhavý. V lusku jsou ukryta 1 - 2 jedlá semena o průměru cca 2 – 9 mm. Drobnozrnná očka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Poměrně velké plochy oseté čočkou jsou v okolí Středozemního moře (Španělsko, Maroko, Alžír aj.), dále v Indii, Pákistánu, Chile a Etiopii. Pro svůj obsah bílkovin je významnou součástí lidské potravy již od neolitu. Také čočková sláma je jednou z nejhodnotnějších. Čočka dodává tělu nejen dostatečné množství rostlinné bílkoviny (téměř nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, což ocení hlavně vegetariáni), ale i minerálních látek a stopových prvků. Pro svou schopnost rychle zasytit bez nadbytečných kalorií patří mezi výrobky racionální výživy. Češi vaří čočku hlavně na Nový rok, jelikož se traduje, že přináší peníze.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní