Základní kategorie likérových vín

Pod pojmem likérové víno si většina z nás představí nejspíše sladké alkoholické víno, které je vhodné použít k dezertům na konci stolování nebo samotné jako dezert. Proto se těmto vínům říká také dezertní vína.

Dezertní vína mají v České republice bohužel stále pověst méně kvalitních vín. Tento předsudek zřejmě přetrvává z minulosti, kdy se v této kategorii vyráběla méně kvalitní vína, přitom do kategorie likérových vín patří také vína kvalitní a ušlechtilá, která jsou známa po celém světě a mají svou historii výroby a svůj původ.

Likérová vína dělíme do dvou základních kategorií:


  • Přírodně sladká vína - přírodní dezertní víno, které se vyrábí z přezrálých hroznů s vysokým obsahem zkvasitelného cukru. Do této kategorie patří žlutá vína, například slámové víno, ledové víno, tokajské výběry, sladké tokajské samorodné a další. Obsah cukru je možné v nepříznivých letech zvýšit přidáním zahuštěného moštu.
  • Vína fortifikovaná (dolihovaná) - jde o vína, do kterých je buď před, během nebo po kvašení přidáván alkohol. Do této kategorie spadá každé víno s přídavkem alkoholu, ať už je suché nebo sladké, červené nebo bílé, bez ohledu na rozdíly vinifikace. S výrobou dolihovaných vín se u nás průmyslově začalo již za rané existence Českých vinařských závodů v první polovině dvacátého století. Na trhu však nebyla vína tohoto typu příliš žádána, proto byla jejich výroba omezena. Dnes tvoří likérová vína jen nepatrnou část produkce vín ČR.

Celosvětově známí zástupci dolihovaných vín:


  • portugalské – portské, madeira
  • španělské – sherry, malaga
  • sicilské - marsala

Běžná tichá vína obsahují 8,5 - 15 % obj. alkoholu, zatímco dolihovaná vína 16 - 24 %. Do skupiny dolihovaných vín patří i vína kořeněná, která však mají největší zásluhu na nevalné pověsti likérových vín.

Dolihovaná vína se servírují v menších sklenkách tulipánovitého tvaru, dle barvy, stáří a typu.

Při servírování dolihovaných vín dodržujeme doporučenou teplotu:


  • bílá – podáváme chlazená
  • mladá červená – podáváme chladnější
  • starší červená – nechladíme


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní