Nejznámější přírodně sladká likérová vína


  • Slámové víno - přívlastková vína vyrobena z vysušovaných bobulí. K výrobě jsou použity hrozny, z nichž se odpařila část vody, typický je vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. Náročnost a rizikovost výroby se odráží ve výsledné ceně slámových vín.
  • Ledové víno - přívlastková vína vyráběna z přirozeně zmrzlých bobulí hroznů. Ledová vína jsou charakteristická výrazným aroma, nižším obsahem alkoholu (8–9 %) a vysokým zbytkem cukru. Hrozny pro výrobu ledového vína se musí sklízet při velmi nízké teplotě, minimálně -6 °C. Při lisování zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt.
  • Botrytické víno - přívlastková vína z hroznů napadených ušlechtilou plísní "Botrytis cinerea", která je velmi vzácná a vzniká pouze za specifických mikroklimatických podmínek. Jde o výjimečně čisté dezertní víno, kterému ušlechtilá plíseň dodává nezaměnitelnou chuť (např. tokajské víno a sauternské výběry).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní