Zdravý pamlsek - vlašské ořechy v medu

Vlašské ořechy, plody (semena) ořešáku královského, není třeba představovat. Nejsou jen pochutinou, ale najdeme v nich mnoho léčivých a prospěšných látek s blahodárným účinkem na naše zdraví. Zralé plody obsahují velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny (pomáhají snižovat škodlivý cholesterol v krvi, prevence cévních onemocnění a infarktu), jsou významným zdrojem bílkovin a vitamínů skupiny B (správná činnost mozku, nervového systému, kůže a vnitřních orgánů). Zralé plody vlašského ořechu se pro další uskladnění nejčastěji suší, velmi oblíbenou konzervací je také nakládání do medu, které má svou tradici hlavně na jihu Evropy.

obrázek ke článku Zdravý pamlsek - vlašské ořechy v medu

Karamelizované vlašské ořechy obalované v cukru


Ingredience:



Postup přípravy:


  • Vyloupané ořechy spaříme vroucí vodou, ve které je chvíli necháme stát.
  • Přilijeme studenou vodu a oloupeme hořkou kůžičku z jader ořechů.
  • Oloupané ořechy dáme do mísy, zalijeme ohřátým medem a necháme stát do druhého dne.
  • Druhý den dáme jádra na síto, aby přebytečný med protekl.
  • Ořechy obalíme v moučkovém cukru a pomalu je pokládáme do rozehřátého oleje, kde je necháme mírně zkaramelizovat.
  • Tento výborný pamlsek můžeme konzumovat buď hned hezky zatepla nebo ořechy přendáme do sklenic uskladníme v chladu a temnu.

Vlašské ořechy v medu


Ingredience:


  • 500 g vyloupaných ořechových jader
  • 200 g včelího medu
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sklenice se šroubovacími víčky

Postup přípravy:


  • Svaříme vodu, jablečný ocet, cukr a do horké směsi nasypeme ořechy.
  • Promícháme a necháme zchladnout na 70°C.
  • Vmícháme med a ještě teplé plníme do sklenic.

Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Zdravý pamlsek - vlašské ořechy v medu

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní