Ořechovka zahřeje a pročistí

Ořechovka je zlatohnědý žaludeční 30 - 35% likér, který se vyznačuje nahořklou chutí. Připravuje se vyluhováním nezralých plodů ořešáku vlašského s přísadou koření a směsí léčivých bylin v destilátu. Výjimečnou chuť s přírodní hořkostí dolaďuje velmi jemné doslazení, čímž získává likér vyváženou chuť. Užívá se podle potřeby jedna kávová lžička nebo 0,5-1 dcl denně nalačno, případně před hlavním jídlem. Tato pálenka pročišťuje žaludek a krev, podporuje činnost jater, odstraňuje hnilobné procesy ve střevech. Kromě toho je vynikajícím prostředkem proti husté krvi.

obrázek ke článku Ořechovka zahřeje a pročistí

Ořechovka z vodky


Ingredience:


  • 20 kusů zelených vlašských ořechů
  • 250 g cukru
  • kůru ze dvou pomerančů, kterou je nutné důkladně omýt octem
  • kousek skořice
  • 5 kusů hřebíčku
  • 1 l vodky

Postup přípravy:


  • Ořechy omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a dáme do láhve se širokým hrdlem (nejlépe od okurek).
  • Přidáme cukr, pomerančovou kůru, skořici, hřebíček, vodku a láhev uzavřeme (nejlépe korkem).
  • Postavíme na slunné místo a necháme 14 dní stát, občas sklenicí zatřeseme.
  • Pak přecedíme, přelijeme do lahví a necháme ještě 14 dní odležet.

Ořechovka s mandlemi


Ingredience:


  • 20 kusů mladých zelených ořechů
  • hrst nasekaných mandlí
  • 1 l bílého alkoholu
  • med

Postup přípravy:


  • Ořechy omyjeme, nakrájíme na kousky a vložíme do láhve s širokým hrdlem.
  • Přidáme hrst nasekaných mandlí a zalijeme bílým alkoholem tak, aby hladina alkoholu ořechy přesahovala o 3 – 5 cm. Láhev uzavřeme.
  • Postavíme na slunné místo a necháme 2-3 týdny louhovat.
  • Poté scedíme a likér dosladíme dle chuti medem a nalijeme do lahví.
  • Pijeme malou skleničku 1-2 x denně před hlavním jídlem.

Ořechovka s malinami


Ingredience:


  • 1 kg zelených vlašských ořechů
  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • omytá kůra z 1 citrónu
  • 1 hrnek čerstvých malin
  • 1,5 l lihoviny (jak kdo má rád silnou)

Postup přípravy:


  • Ořechy omyjeme, nakrájíme na plátky a nasypeme do skleněné lahve se širokým hrdlem.
  • Přidáme všechny ostatní suroviny a láhev uzavřeme.
  • Postavíme na slunné místo a necháme louhovat 4-6 týdnů.
  • Potom přecedíme a stočíme do lahví.

Ořechový likér chutná natolik výborně, že je škoda čekat, až se objeví první žaludeční potíže. Tedy na zdraví!!!


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Ořechovka zahřeje a pročistí

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní