Vanilla planifolia - vanilovník plocholistý (vanilka pravá)

Vanilovník je tropická orchidej, která pochází ze střední Ameriky. Roste v tropických oblastech obou polokoulí, známo je víc než 100 druhů. Vanilku používali po staletí jako koření mexičtí Aztékové. V 16. století se její plody dostaly do Španělska, kde získaly název vanilla. Největším producentem vanilky je Madagaskar (70 - 80 % světové produkce), nejkvalitnější vanilka se produkuje v Mexiku, ale na evropský trh se téměř nedostane, neboť veškerá sklizeň končí v USA.

Opylování vanilky je jednou z nejdůležitějších věcí pro její úspěšné pěstování. Vanilkové květy se otevírají na velmi krátkou dobu, která je mnohdy kratší než 1 den. V Mexiku květy opylují malé včelky rodu Melipona, plantáže vanilky jinde na světě se opylují uměle. U nás prodávaná vanilka jsou plody popínavé rostliny Vanilla planifolia, která dosahuje výšky až 15 metrů. Ke svému růstu potřebuje podporu, proto se šplhá po tropických stromech. Rostliny začínají plodit až v třetím roce, na jednom stanovišti se tyto rostliny pěstují až dvanáct let. Jde o jednoděložné rostliny z čeledi vstavačovitých. Plody, vanilkové lusky, které jsou 10 – 20 cm dlouhé, obsahují vanilin. Sbírají se ještě zelené, několikrát se suší, fermentují. Sušené plody (tobolky) mají hnědou až černou barvu a mají charakteristickou vůni. Nejlepší tobolky jsou pokryty bílými krystalky vanilinu, což je mnohdy chybně považováno za plíseň. Květ je symetrický, s dlouhým trubkovitým pyskem po okraji zdobeným prodlouženými výrůstky. Hroznovité květenství nese až dvanáct vonných, velmi krátce kvetoucích květů, jež se ráno otevírají a ve druhé polovině dne již začínají uvadat. Barva květu je bílá, žlutá/zlatá, zelená.

Vanilka se používá zejména jako koření v potravinářském průmyslu a v parfumerii.

Vanilka pravá obsahuje:


  • vanilin
  • sliz
  • pryskyřici

V lidovém léčitelství u nás nemá vanilka velkou tradici. Ve státech původu se používá nejčastěji ve formě lihové tinktury při stavech nervového vyčerpání - podrážděnosti, depresi a hysterii.

Příprava tinktury z vanilky pravé:


  • 1 tobolku vanilky louhujeme po dobu 14 dní v 0,3 l lihu.
  • Užíváme 2x denně 1 kávovou lžičku.

V potravinářském průmyslu a v kuchyni se používá vanilka jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, čokolád, zmrzlin a pudinků. Je také součástí řady alko i nealko nápojů. Bohužel se dnes používá k ochucení výrobků z 90% syntetický vanilin, který je daleko levnější. Umělý vanilin má sice vůni výraznější, avšak aroma je těžší a má nepříjemnou pachuť.

Nejběžnější použití vanilky pravé v domácnosti je vložení lusku do sáčku s cukrem. Cukr se provoní, vůně vydrží poměrně dlouho. Vanilku můžeme použít opakovaně.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní