Máta peprná (Mentha piperita L.)

Máta peprná je vícenásobný kříženec divoce rostoucích druhů, zejména máty vodní, klasnaté a dlouholisté. Tato vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae) se pěstuje na velkých plochách v mírných klimatických pásmech celého světa, a to v četných kulturních odrůdách, jako koření i jako léčivka. Velice často se vyskytuje i v zahrádkách a na vlhčích loukách. Nejlépe se jí daří v lehčích humózních půdách s dostatkem vláhy a světla v teplejších chráněných polohách. Rostlina má dřevnatý oddenek s podzemními i nadzemními výběžky s četnými pupeny. Přímé čtyřhranné, zpočátku nevětvené, později silně větvité chlupaté lodyhy jsou 30 - 80 cm vysoké. Listy jsou 4 – 8 cm dlouhé, vstřícné, vejčitě kopinaté (u některých odrůd až kopinaté). Jsou chlupaté, zeleně nebo červenozeleně zbarvené, zašpičatělé a na okraji nepravidelně ostře pilovité. Květy mají pětizubý, na okraji řasnatý kalich, jsou až 8 mm dlouhé s bledě nachovou nebo narůžovělou (nafialovělou) korunkou. Jsou seskupeny v lichopřesleny, které jsou nahloučené v konečné válcovité klasy. Plody jsou nahnědlé, vejčité tvrdky, které se však vytvářejí jen zřídka a jsou z větší části neklíčivé. Máta kvete od června do srpna. Celá rostlina aromaticky voní.

obrázek ke článku Máta peprná (Mentha piperita L.)

Užívanou částí máty peprné je list (Folium menthae piperitae) nebo kvetoucí nať - mladé kvetoucí vršky s listy (Herba menthae piperitae).

Mladé kvetoucí vrcholky se odřezávají nebo sežínají několikrát do roka, vždy před rozkvětem, kdy rostliny dosáhnou výšky asi 30 cm. Sklízí se v červnu a červenci, někdy ještě v srpnu, ale vždy jen za slunného a suchého počasí, nejlépe v poledních hodinách. Stejně jako u ostatních siličných drog závisí i zde kvalita drogy jak na půdních a klimatických podmínkách, tak i na správné době sklizně a přípravě drogy.

Suší se rychle (při pomalém sušení listy hnědnou) na stinných a dobře větraných místech v tenkých vrstvách, nejlépe při teplotě 20 – 30 °C. Umělá teplota při sušení nesmí překročit 35 °C, aby nedocházelo ke ztrátám silice. Na závadu jsou zahnědlé části, stonky silnější než 5 mm a listy napadené rzí. Droga má charakteristický mentholový pach a palčivě kořenitou chuť s příjemně chladivou pachutí.

Máta peprná obsahuje:


  • 1 – 2 % silice – s hlavními složkami mentholem (50 – 60 %) a menthonem (10 – 25 %) - silice se v rostlině tvoří jen přes den
  • třísloviny 5 - 6%
  • hořčiny
  • estery (např. jasmonu)
  • flavonoidy
  • rutin

Máta peprná patří mezi nejčastěji používané drogy v lékařství i lidovém léčitelství. Je součástí mnoha čajových směsí, při doporučených dávkách nemá žádné vedlejší účinky, opatrnosti je však třeba u osob alergických na menthol a u malých dětí!

Je-li máta podávána samostatně, připravuje se odvar z jedné až dvou kávových lžiček drogy na 200 ml vroucí vody, častěji je však podávána v kombinaci s dalšími bylinami.

Silice mentholu se přidávají do mastí, kloktadel, inhalačních směsí, masážních roztoků, ale i žvýkaček, bonbónů apod.

Příznivé účinky máty peprné:


  • tlumí a odstraňuje křeče (zvláště v trávicím traktu - bolestivé křeče hladkého svalstva)
  • podporuje chuť k jídlu
  • zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku
  • zmírňuje nadýmání
  • má protiprůjmový účinek
  • povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči do střeva
  • podporuje funkci jater
  • pomáhá rozpouštět žlučové kameny
  • příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní a žlučníku
  • působí dezinfekčně
  • má příznivé účinky na nervovou soustavu - potlačuje citlivost nervových zakončení
  • mírní svalové bolesti
  • snižuje krevní tlak
  • má osvěžující a protizánětlivé účinky
  • potlačuje zvracení
  • navozuje pocení
  • zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií
  • uvolňuje ucpaný nos

Zevně lze mátu peprnou použít v koupeli při nervových onemocněních, revmatismu, svědivých kožních vyrážkách a po štípnutí hmyzem.

Odvar se používá také jako kloktadlo, k inhalacím při zánětech hrtanu a průdušek.

V kuchyni se máta využívá k přípravě nápoje mojito (mochito), k ochucení šťáv a kompotů, ovocných koktejlů, cukroví, zmrzliny a čokolády. Je vhodná i do paštik, smetanových sýrů a při úpravě brambor. V Turecku se máta přidává do jogurtů a na jehněčí maso kebab.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Máta peprná (Mentha piperita L.)


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní