Lopuch větší (Arctium lappa L.)

Všechny naše lopuchy jsou dvouleté (lopuch menší, lopuch pavučinatý, lopuch větší). Lopuch větší je nejznámější, patří k největším bylinám naší květeny. Z vřetenovitých kořenů vyrůstá větvená, asi 2 m vysoká lodyha. Prvním rokem vytváří růžice velkých přízemních listů, druhým rokem lodyhu s květy. Listy jsou střídavé, vejčité až slabě srdcovité, na koncích zubaté, zespod šedě plstnaté. Červené kulaté úbory jsou uspořádány v chocholičnatém květenství. Plodem jsou až 7 mm dlouhé nažky s krátkým chmýřím. Lopuch kvete v červenci až v srpnu. Lopuch roste po celém světě, a to jak v Evropě, Asii, Africe i Americe. U nás se s ním můžeme setkat většinou na rumištích a na okrajích cest. Pokud bychom chtěli pěstovat lopuch na zahrádce, stačí přinést z louky semena z odkvetlých rostlin, vyséváme je do řádků 5 až 8 cm od sebe. Lopuchy je možné pěstovat i v nádobách třeba na balkoně.

obrázek ke článku Lopuch větší (Arctium lappa L.)

Užívanou částí je hlavně kořen, který se sbírá nejlépe na podzim (v září až říjnu). Může se však sklízet i na jaře, a to v březnu až dubnu. Kořen nepříjemně páchne, musí se rychle omýt. Používají se jen mladé kořeny, účinnost se nejlépe zachová tak, že se kořen před sušením ponoří na cca 3 minuty do vroucí vody.

Kořen se suší rozpůlený, umělá teplota nemá překročit 50°C. Droga má slabý pach, chutná slizovitě a nasládle hořce. Jelikož má tendenci přijímat vlhkost ze vzduchu, měl by se uchovávat v dobře uzavřené nádobě, případně se musí občas dosušit.

Zejména v zemích Orientu, v Japonsku i v Číně je lopuch považován za významnou zeleninu. Jelikož je mrazuvzdorný, můžeme ho jako vynikající zeleninu využít i v zimě. Konzumuje se především mladý jednoletý kořen, který se upravuje vařením, smažením i pečením, nebo se sušený používá do čajů.

Kořen lopuchu nejlépe chutná a je i nejúčinnější v čerstvém stavu, kdy má i nejvýznamnější účinky při léčbě diabetu. Jeho chuť připomíná mandle.

Kořen můžeme nastrouhat nebo nakrájet na slabé plátky na chléb s máslem, lze jej přidávat i do čerstvých zeleninových salátů. Mladé výhonky listů se zpracovávají dodnes v některých zemích podobně jako chřest, nebo se přidávají do salátů. Mladé lodyhy se i u nás dříve přidávaly do vařených jídel, polévek, zeleninových i masitých pokrmů.

Lopuch obsahuje:


  • silice
  • sliz
  • třísloviny
  • inulin (polysacharid)
  • minerální látky
  • fytosteroly
  • glykosidy (glykosid arkciin)
  • fytoncidy
  • hořčiny
  • vitamin C

Z kořene lze připravit odvary, oleje, tinktury a krémy, které působí proti plísním, bakteriím a infekčním zánětům pokožky, urychlují hojení ran a postižené místo dezinfikují. K tomu účelu se dříve používaly i listy rostliny, které mají sice nižší obsah účinných látek, zato jsou však okamžitě dostupné. Rozmačkané listy se přikládaly na poraněné místo jako obklad.

Vnitřně se užívá kořen lopuchu v nálevu jako mírné diuretikum při zvýšeném zadržování vody v těle i jako posilující při jarní únavě a v rekonvalescenci. Hraje důležitou roli jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky.

Zevně se používá při kožních poruchách, lze tak často vyléčit i chronické ekzémy, vzniklé v důsledku špatné látkové výměny. Podává se na špatně se hojící rány, svoje uplatnění má při léčbě hnisavých procesů a při seborhei (zánět, svědění) vlasové pokožky.

Silný odvar z kořene vtíraný několikrát týdně do pokožky hlavy posiluje růst vlasů, pomáhá proti lupům.

Šťáva z kořene se užívá vnitřně nebo zevně na potírání ekzémů a mykóz, vředů, akné či ran. Po zaschnutí se smyje čajem z kořene.

Pozitivní účinky lopuchu:


  • podporuje funkci slinivky břišní (ovlivňuje produkci inzulínu a procesy štěpení cukrů, snižuje hladinu cukru v krvi)
  • detoxikuje tělo - má pročišťující účinky, odstraňuje toxiny, které vedou například i k onemocnění kůže
  • posiluje organismus
  • působí při žaludečních obtížích a poruchách trávení a žaludečních vředech
  • povzbuzuje látkovou výměnu
  • zlepšuje činnost jater a žlučníku
  • má močopudné a potopudné účinky
  • pomáhá při dně, revmatismu, ledvinových a močových kamenech
  • snižuje krevní tlak

Lopuch se nedoporučuje užívat v těhotenství a během kojení!


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Lopuch větší (Arctium lappa L.)


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní