Keramické nože

Keramické nože se vyrábějí lisováním pod tlakem z vysoce kvalitního materiálu (práškové směsi oxidu zirkoničitého), který i přes svou netradičně nízkou hmotnost a malou tloušťku ukrývá podstatně větší tvrdost než běžné ocelové nože. Na stupnici tvrdosti je tento materiál nové generace hned za diamantem. Tato vlastnost je zárukou dlouhé životnosti ostří a čepele. Díky tomu jsou keramické nože nejen téměř nezničitelné, ale také velice ostré a přesné.

obrázek ke článku Keramické nože

Hlavní výhody keramického nože:


  • Neničí při kontaktu s potravinami důležité vitamíny a enzymy.
  • Má kvalitní čepel, díky níž se krájené potraviny nelepí, nůž tak lze použít i pro porcování měkkých potravin, jako je čerstvé pečivo, sýry a zelenina (papriky, rajská jablíčka, salátové okurky,…).
  • Je odolný vůči kyselinám vyskytujících se v potravinách, čímž odolává skvrnám a rezivění.
  • Nezanechává kovovou pachuť.
  • Neabsorbuje chuť ani zápach.
  • Snadno se s ním manipuluje, neboť je velice lehký.
  • Je extrémně ostrý, dlouhá životnost čepele.
  • Má specielně tvarovanou rukojeť a ochranný kryt čepele.
  • Velice snadno se udržuje, stačí ho opláchnout pod tekoucí vodou.

Keramický nůž může být poškozen (zlomen) při pádu z větší výšky na zem, či jiný povrch. Také mytí v myčce není vhodné, neboť v prudkém proudu hrozí, že nůž narazí na jiný předmět a může dojít k odlomení ostří.

Jelikož ostří keramického nože není pružné, nesmí být tento nůž používán k:


  • řezání na skleněné nebo keramické podložce
  • řezání kostí
  • řezání hluboce zmrazených potravin
  • sekání
  • páčení


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní