Kozí mléko

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který má odlišné složení než mléko kravské a je mnohem stravitelnější. Obsah tuků v kozím mléce je vyšší než v mléce kravském, což má příznivý vliv na stavbu a funkci mozku, avšak jeho složení a struktura jsou odlišné. Tukové částice v kozím mléce jsou menší a lépe stravitelné, jejich uspořádání se přibližuje mléku mateřskému. Oligosacharidy, které fungují ve střevech jako prebiotika a podporují růst probiotické mikroflóry, především bifidobakterií (podpora trávení a celkové odolnosti organismu), mají velmi podobné složení jako oligosacharidy mateřského mléka. Obsah bílkovin v kozím mléce je částečně vyšší než v mléce kravském, avšak jejich složení je od mléka kravského odlišné. V kozím mléce je velmi malý podíl alergenního αs1‑kasein a relativně vyšší zastoupení beta-kaseinu. To je pravděpodobně důvod, proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.

obrázek ke článku Kozí mléko

Kozí mléko obsahuje:


  • vitamíny - A, B1, B2, B9 (kyselina listová), B12, C, D, E
  • minerální soli - vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu
  • soli stopových prvků - mědi, zinku, manganu, titanu, chromu a kobaltu
  • bílkoviny
  • homogenní tuk - lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic
  • mastné kyseliny – např. kyselinu kaprilovou a kaprinovou, které napomáhají činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních (střevních) a koronárních (oběhových) poruch dříve narozených dětí, mají antimikrobiální vlastnosti

Kozí mléko obsahuje ve srovnání s mlékem kravským, ale dokonce i mateřským, znatelně méně laktózy.

Kozí mléko sice vykazuje nízké množství železa, kyseliny listové a vitaminu B12 (což lze napravit obohacením kozího mléka po jeho pasterizaci), ale obsahuje naopak vyšší koncentrace vápníku a fosforu, ideální pro mineralizaci a růst kostí a chrupavky. Lépe a účinněji než v mléce kravském se v něm metabolizuje selen, zinek, vápník i fosfor.

Tím, že koza spásá širokou škálu rostlin, jejichž rostlinné alkaloidy přecházejí do mléka, působí na lidský organismus léčivě. Mnoho lidí, zvláště pak žen, které trpí migrénou, se vyléčí, když nahradí výrobky z kravského mléka výrobky z mléka kozího.

Kozí mléko působí pozitivně při:


  • onemocnění trávicího traktu a orgánů (střeva, žaludek, játra, slinivka)
  • alergiích i ekzémech
  • stresu a migrénách
  • revmatických bolestech
  • špatné funkci imunitního systému
  • nervových poruchách
  • obnově buněk - podílí se na jejich výstavbě a ochraně před škodlivými vlivy prostředí a tím jim pomáhá udržet se zdravé a mladé
  • plicním onemocnění

Existují názory, že kozí mléko hraje aktivní roli v prevenci nádorového onemocnění. Výzkumy dokonce prokázaly snížení rizika opětovného propuknutí nemoci u již operovaných pacientů.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní