Komentáře ke článku: Pecorino – tvrdý ovčí sýr

Se sýrem Pecorino se lze setkat po celé Itálii. Honosí se evropskou známkou původu. Vyrábí se z plnotučného ovčího mléka (Pecora znamená v italštině ovce). Název je odvozen z místa, kde se sýr vyrábí, Pecorino Sardo - na Sardinii, Pecorino Toscano - v Toskánsku, Pecorino Sicíliano - na Sicílii, Pecorino Romano – v provinciích Lazio a Roma. Každá z těchto oblastí nabízí sýry nejen v různém stádiu zrání, ale i s mnoha překvapeními. Sýr obyčejně zraje od 5 do 10 měsíců. Během doby zrání se obrací a omývá osolenou vodou, někdy méně, jindy více. Záleží na tom, jakou krustu má mít výsledný sýr. Když sýr dojde fáze plného uzrání, jeho kůrka ztvrdne, ztmavne a potírá se olejem. Když je sýr hodně vyzrálý, používá se na strouhání. Králem všech sýrů typu Pecorino je ale pravý domácí Pecorino Toscano, malý tvrdý bochník s černou plísní na povrchu o průměru asi 20 cm.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní