Žampion zahradní (A. hortensis) a žampion dvouvýtrusý (A. bisporus)

Žampiony jsou jedny z nejpoužívanějších hub v gastronomii. Nejen že zdravě ochucují jídlo, ale mají prokazatelně pozitivní účinek na lidský organismus. Pěstované žampiony jsou uváděny jako samostatné druhy, jelikož jsou bisporické (stopkovýtrusé). Oficiální záznamy píšou, že první cílená výsadba byla zahájena roku 1650. Žampiony se pěstovaly v pařeništích. Pěstované žampiony, žampion zahradní (Agaricus hortensis) a žampion dvouvýtrusý (Agaricus bisporus), jsou odrůdou žampionu polního, který je sbírán pouze k vlastní potřebě.

obrázek ke článku Žampion zahradní (A. hortensis) a žampion dvouvýtrusý (A. bisporus)

Pečárka, nazývána též žampion polní (A. campestris), má bílý klobouk o průměru 3 - 8 cm. Pokožka klobouku je suchá, hladká, vzácně šupinatá, lupeny jsou husté, růžové a později hnědé. Noha je bílá, se zúženou bází, prsten je slabý či úplně chybí. Dužina se po poranění nezabarvuje, vůně a chuť je příjemná. Roste od května do října na polích, v parcích, zahradách, lukách a pastvinách, zejména tam, kde je půda prohnojená pasoucím se dobytkem. Objevuje se zpravidla ve skupinách nebo kruzích. Jeho výkup a následný prodej není v ČR povolen.

O něco větší je pečárka ovčí, která se objevuje na podobných místech a ve stejném ročním období, jako žampion polní. Má bílý klobouk o průměru 5 - 15cm, ve stáří klobouk trochu žloutne. Pokožka klobouku je suchá, hladká, někdy pod vlivem počasí rozpraskaná, lupeny jsou zprvu bílé, později lehce růžové a později hnědnou. Prstenec je výrazně kožovitý, při ještě uzavřeném klobouku můžeme vidět, že je paprsčitě zoubkatý. Dužina je bílá, po odření žloutne a voní po anýzu.

I když je žampion původem evropská houba, čínská lidová medicína ho rychle přejala a začala využívat. Na západě je zcela běžné nabízet malé uzavřené plodničky pěstovaných žampionů v misce jako třešně. Chutnají nasládle a na jejich chuť si zvyknou i děti. Klobouky plodnic zásadně neloupeme!

Žampiony obsahují:


  • kampestrin - antibiotikum, neobyčejně účinné proti tyfu, bylo objeveno u žampionu polního
  • agaritin - antibiotikum
  • agaridoxin - působí protinádorově
  • psalliotin - látka působící proti alergickému astmatu a streptokokům všech skupin
  • bílkoviny
  • vitamíny - např. B1, B2, C, D
  • minerální látky - draslík, fosfor, hořčík, vápník

Žampion je jedním z nejsilnějších přírodních látek působících proti alergiím. Doporučuje se jejich konzumace v syrovém stavu, např. plátky neoloupaných plodnic na chlebu s máslem.

Pozitivní účinky žampionů:


  • přírodní antibiotikum
  • posilují organismus
  • pomáhají proti alergiím
  • působí proti kopřivce, ekzémům a dalším projevům alergických kožních reakcí
  • působí proti krvácení dásní
  • posilují tvorbu mateřského mléka


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
KomentMarka08.04.2020
obrázek ke článku Žampion zahradní (A. hortensis) a žampion dvouvýtrusý (A. bisporus)


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní