Shii-take - houževnatec jedlý (Lentinula edodes)

V tradiční čínské medicíně se léčivé houby používaly před více než 2 000 lety a rozšířily se do celé Východní Asie, hlavně do Japonska. Houževnatec jedlý, v Japonsku nazývaný Shii-take, je v Asii již po několik století velmi ceněnou, dřevokaznou houbou, a to díky svým významným chuťovým i zdraví prospěšným vlastnostem. Tato houba je často nazývána elixírem věčného života. Má vysokou výživnou hodnotu a obsahuje mnoho účinných látek podporujících imunitu.

Shii-take imunostimulační, antiinfekční (eliminuje virové, bakteriální, plísňové a parazitální infekční onemocnění), protinádorové a antioxidační účinky (ničí volné radikály).

Houba Shii-take obsahuje:


  • proteiny
  • polysacharidy
  • bílkoviny
  • esenciální aminokyseliny
  • vlákninu
  • Lentanin - glukan
  • vitamíny skupiny B (B1, B2, B3)
  • vitamin D
  • draslík
  • zinek
  • železo
  • fosfor

Houba Shii-take prospívá:


  • nemocným - přijímajícím syntetické léky s vedlejšími účinky (např. antibiotika, chemoterapeutika), u těchto lidí podporuje aktivaci vlastní obranyschopnosti organismu
  • seniorům - lidem, jejichž organismus je již přirozeně oslabený
  • preventivně - zdravým a mladým lidem, na něž jsou kladeny vysoké nároky a požadavky na koncentraci a energii, což vede k fyzické a duševní vyčerpanosti

Příznivé účinky Shii-take:


  • posiluje obranný systém, zvyšuje imunitu
  • působí proti infekcím, virům a plísním
  • zlepšuje látkovou výměnu
  • má protinádorový účinek
  • čistí organismus a krev od toxických látek (konzervační přísady, chemické léky, alkohol, nikotin)
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje srdce
  • čistí trávicí trakt, střeva, játra
  • regeneruje organismus
  • má blahodárné účinky na potenci
  • působí proti chronické únavě
  • snižuje možnost vzniku alergie
  • chrání klouby, zmírňuje kloubní potíže
  • působí proti vzniku zubního kazu
  • potlačuje vznik migrény
  • chrání pokožku, snižuje možnost vzniku akné


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní