Komentáře ke článku: Gouda (Chauda) tvrdý sýr z kravského mléka

Gouda je nejen nejznámější, ale i jeden z nejlepších, světových tvrdých sýrů. Vyrábí z plnotučného kravského mléka. Název je odvozen od holandského města Gouda, kde vznikl. Samotný název Gouda není chráněn, jde o univerzální název typu, produkuje se i mimo Nizozemí. Pravý sýr Gouda obsahuje 48% tuku v sušině, existují však i nízkokalorické verze, které obsahují 20% a 30%. Ochrannou známkou podle místa původu je "Noord-Hollandse Gouda", což je trošku matoucí, když Gouda je v jižní oblasti a ne v severní, ale severní Holandsko je pověstné bohatými pastvinami. Gouda má tvar plochého bochníku s tenkou žlutou kůrou na povrchu. Konzistence a aroma se liší podle doby zralosti. Doba zrání je od 4 týdnů (mladá gouda) až po několik let (přestárlá gouda). Čím starší sýr, tím je jeho konzistence tvrdší.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní