Frinault - Frinault cendré, měkký přírodní sýr

Jde o francouzský přírodní sýr, který je pojmenovaný po jeho výrobci, Eugène Frinaultovi. Ten vyráběl na své farmě od roku 1872 tyto malé, 2 cm vysoké, kulaté sýry o průměru 9 - 10 cm, nejprve pro vlastní spotřebu. Po úspěšných prodejích přebytků na tržnici, založil v roce 1877 sýrárnu ve střední Francii, sevrně od Orléansu. Sýr je produkován v menším množství, u nás se s jeho prodejem běžně nesetkáte.

Jde o měkký přírodní, nelisovaný sýr s plísní na povrchu, který se vyrábí z pasterovaného kravského mléka. Je jemný, má mírně kořeněnou chuť, výrobní postup je podobný jako u Camembertu.

Rozlišujeme:


  • Bílou variantu - sýr zraje asi 2 týdny po naočkování plísní Penicillium candidum ve vlhkých sklepích.
  • Frinault cendré - sýr zraje cca 3 - 4 týdny ve vlhkém sklepě, obalený popelem z dřevěného uhlí, k naočkování se používá plíseň Penicillium glaucum, kůra těchto sýrů, díky popelu, vysychá pomaleji a netvrdne. Kůrka je tmavší, chuť sýra je aromatičtější.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní