Bleu de Bresse nebo také Bresse Bleu - dvouplísňový sýr

Bresse Bleu je dvouplísňový sýr. Název Bresse Bleu je odvozen od oblasti výroby, Bresse ve Francii a sýr má dlouhou tradici. Jeho historie sahá až do minulého století. Jde bezpochyby o jeden z nejvíce vyráběných a rozšířených francouzských dvouplísňových sýrů.

obrázek ke článku Bleu de Bresse nebo také Bresse Bleu - dvouplísňový sýr

Sýr se vyrábí z pasterizovaného kravského mléka. Je výsledkem spojení výrobního postupu sýru s vnitřní modrou plísní a sýru s bílou plísní na povrchu. Tvaroh naočkovaný plísní Penicillium roqueforti se umisťuje do perforované formy, kde získá tvar. Následně se vyjme z formy, osolí a zbaví vody. Povrch se popráší plísní Penicillium camemberti, která vytvoří typický bílý povlak.

Bresse Bleu má pevný, ale jedlý povrch, charakteristicky bílou barvu a vůni hub. Smetanový vnitřek, strukturou podobný jako u Brie, obsahuje skvrny modré plísně.

Sýr se vyznačuje plnou chutí camembertu, umocněnou o chuť sýra s vnitřní modrou plísní. Podle stupně zralosti jsou chuť i aroma jemné až silně aromatické.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Bleu de Bresse nebo také Bresse Bleu - dvouplísňový sýr


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní