Vína

Vína patří mezi oblíbené nápoje s využitím i pro slavnostní příležitosti. Skladují se v ležaté poloze ve sklepích se stejnoměrnou temperaturou. Víno nikdy nesmí přijít do styku s kovem, jinak se znehodnocuje.

Právem hosta je provést degustaci vína (ochutnání), kdy se hodnotí barva, čirost, vůně a chuť vína. Roli degustátora může plnit i žena.

Po souhlasu se víno nalévá podle společenského pořadí od nejčestnější osoby, nakonec se dolévá hostiteli. Zbytek vína s lahví vložíme do chladiče a přeložíme přes hrdlo plátěný ubrousek.

Víno se nalévá z výšky asi 5 cm do středu skleničky za účelem provzdušnění. Nalévání končí asi 1 cm od okraje skleničky pootočením láhve mírně vpravo, aby nedošlo ke stékání kapek po láhvi nebo potřísnění ubrusu.

Ten, kdo otevírá láhve, musí umět zacházet s vývrtkou.

Dolévání vína je předmětem diskusí. Moderní pravidla dolévání nevyprázdněné skleničky povolují, neboť dolitím bílého vína se obsah skleničky osvěží a dolitím červeného vína nemůžeme kvalitu vína snížit. Je tedy na hostiteli, jak se rozhodne, ale nechává se to i na společnosti a momentální náladě.

Podle obsahu cukru dělíme vína na:


  • suchá
  • polosuchá
  • polosladká
  • slazená

Vína se vyrábějí:


  • bílá
  • růžová
  • červená
  • medicinální (s léčivými bylinami)
  • šumivá

Více informací najdete v naší speciální sekci Vína.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní