Trávicí enzymy

Každá přírodní potravina v syrovém stavu obsahuje kompletní výbavu enzymů, které jsou potřebné k jejímu rozštěpení na jednotlivé složky. Tepelně zpracovaná strava, která prošla teplotou vyšší než 45 °C, žádné živé enzymy neobsahuje.

Mezi nejznámější enzymy patří především ty, které jsou obsaženy v trávicích šťávách v žaludku a v tenkém střevě, tzv. trávicí enzymy.

Při žvýkání potravy, která je syrová (živá), dochází k rozrušení buněčné struktury a promísení přítomných enzymů s celým obsahem sousta. Štěpení živin v syrové stravě tak začíná již v ústech při jejím mechanickém zpracování nebo dokonce již na talíři při její správné úpravě (kvašené a fermentované potraviny).

Proces štěpení pokračuje v trávicím ústrojí, kde se přidávají enzymy vyloučené tělem. Takto tráví potravu všichni živočichové v přírodě a tak ji i po tisíce let trávili lidé, dokud si nezačali stravu tepelně upravovat a snižovat tak v ní přirozený obsah enzymů.

Základní členění trávicích enzymů produkovaných zdravým organismem:


  • Proteáza - enzym, který štěpí bílkoviny (proteiny) tím, že hydrolyzuje peptidické vazby mezi aminokyselinami. Podle místa, kde proteázy štěpí bílkovinu, se dělí do dvou skupin. Endoproteázy - štěpí molekulu bílkoviny uvnitř jejího řetězce (např. trypsin, chymotrypsin, pepsin). Exoproteázy - odštěpují aminokyseliny od konce peptidického řetězce (např. karboxypeptidáza).
  • Lipáza - enzym ze skupiny hydroláz, rozkládající tuky na glycerol a mastné kyseliny (na absorbovatelnou formu). Lipáza tak řídí množství syntetizovaného tuku, zajišťuje redukci tukové zásoby a v dostatečném množství je schopna pomoci při jeho spalování. Lipázy zpracují až 175 g tuku za hodinu.
  • Amyláza - funkce spočívá ve štěpení škrobu na jednodušší cukry. Je označována jako jeden z nejdůležitějších enzymů organismu. Existují celkem tři druhy amylázy. Ta, která je obsažená v našich slinách, je označována jako ptyalin. Tato amyláza štěpí škrob z konzumovaného jídla. Další amylázu produkuje pankreas neboli slinivka břišní, která hraje významnou roli v rozkladu cukrů, tuků a bílkovin. Amyláza se s ostatními enzymy (označovanými jako pankreatické) dostává ze slinivky do střeva a tam působí při štěpení jednotlivých složek potravy. Při akutní pankreatitidě je proto možné zjistit zvýšené množství amylázy, a to nejprve v krvi a později i v moči. Zvýšená hladina této amylázy v séru se vyskytuje i u dalších onemocnění, jako je onemocnění ledvin, střevních zánětů a podobně. Amylázu můžeme najít společně s ostatními trávicími enzymy v doplňcích stravy, které pomáhají při úpravě a zlepšení činnosti trávicího ústrojí.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní