Papain

Papain patří mezi enzymy, který štěpí proteiny. Hlavním zdrojem tohoto enzymu je papája (papaya). Je to vytrvalá dvoudomá rostlina připomínající palmu, která pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky. Strukturu stonku papáji vytvářejí jizvy po opadaných listech. Listy jsou dlouze řapíkaté, velké, dlanitodílné, lesklé. Celá rostlina je prostoupena kanálky, takzvanými mléčnicemi, ze kterých při poranění ihned vytéká bílý latex (mléko). Tato surovina se využívá při výrobě různých léků. Mléko z rostliny papaya a její zelené (nezralé) plody obsahují dva proteolytické enzymy papain a chymopapain. Chymopapainu je v nich nejvíce, ale papain je dvakrát tak účinný. Čím je papája zralejší, tím méně papainu obsahuje.

obrázek ke článku Papain

Nejdůležitějším štěpným enzymem papáje je papain, který je podobný lidskému enzymu, proto je papain často nazýván rostlinným pepsinem.

Enzym se získává frakcionováním, odstřeďováním a ultrafiltrací z mléčné šťávy nezralých plodů papáji.

Čerstvě drcená semena poskytují účinnou látku odborně nazývané aglykon glukotropaeolinu benzylu isothiokyanátu (BITC), který je bakteriostatický, bakteriocidní a fungicidní. Tento enzym se nachází v přirozeně vysoké koncentraci v zelené slupce a v jádrech ovocného plodu. Má uklidňující účinky na žaludek a napomáhá trávení proteinů.

Indiáni karibské oblasti již před staletími zpozorovali, že maso zabalené do širokých listů papáje rychle změkne. Dnes je proto základem většiny koření pro změkčení masa právě výtažek z papáje, který maso změkčí ještě předtím, než začne jeho trávení v žaludku.

V textilním průmyslu se papain používá jako pomůcka k výrobě vlny a hedvábí, aby se zamezilo jejich zplstnatění a scvrknutí.

Pozitivní vliv papainu:


  • napomáhá trávení masa
  • zlepšuje činnost žlučníku, slinivky břišní a tlustého střev
  • omezuje záněty
  • má příznivé účinky při kloubním onemocnění
  • odbourávat fibrin z vnitřních stěn cév - zamezuje vzniku trombóz
  • má projasňující vliv na povrch zubů
  • vhodný doplněk onkologické léčby - může snížit nepříznivé účinky způsobené radioterapíi a chemoterapíi
  • léčí ekzémy a nekrosy (rány s odumřelými tkáněmi)
  • léčí bércové vředy

V lidovém léčitelství je papája již dlouhou dobu používána jako žaludeční uklidňující prostředek, dále k vypuzování hlísta střevního (škrkavka).

Zevně se papain často využívá lokálně k ošetření bodnutí včelami, vosami nebo žahnutí medúzou. V alternativní medicíně se mu připisují léčebné účinky při léčbě bércových vředů, a to především v jejich raném stádiu.

V kuchyni se používá ke zjemnění rybího masa. Při vaření piva se papain používá k zamezení zkalení piva.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Papain


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní