Enzymy - enzymoterapie

Enzymy jsou organické molekuly poměrně složité struktury proteinového (bílkovinného) charakteru. Účastní se všech procesů výměny látek v živých organismech. Mají zásadní význam, bez nich by základní pochody "destrukce a konstrukce či jen rekonstrukce" nemohly proběhnout. V současnosti je dobře popsáno a charakterizováno více než 2 000 enzymů, které jsou rozděleny do šesti tříd. Objev možnosti jejich léčebného použití pochází od prof. Wolfa, který jejich efekt popsal již v roce 1970. Od té doby metodika jejich technologické přípravy natolik pokročila, že je možné vytvářet jejich směsi ve formě tablet, kapslí, dražé, aniž by došlo k jejich vzájemnému zničení. Díky výzkumu se metodika podávání enzymů značně rozrostla a nyní již zahrnuje prakticky všechny medicínské obory. Největší úspěch má enzymoterapie v traumatologii a ortopedii (především ve sportu), dále v podpůrné léčbě při podávání antibiotik a při léčbě nádorových onemocnění.

Enzymy si vytváříme sami a současně je také přijímáme ve stravě, pokud ale konzumujeme syrovou nebo vhodně technologicky zpracovanou potravinu. Jsou však situace, kdy je vhodné používat enzymy v jejich vysoce specifické formě, to znamená ve formě potravinového doplňku.

Původní varianty enzymových preparátů vycházely ze zvířecích tkání, nyní se připravují zcela bezpečně z rostlinných, bakteriálních a plísňových zdrojů nebo jsou uměle vyrobené (syntetické).

Výhodou rostlinných zdrojů enzymů je nulové riziko infekce viry a žádné riziko imunitní reakce.

V důsledku náročné technologie je nevýhodou enzymoterapie vysoká pořizovací cena. Kromě toho někteří lidé mohou dočasně pozorovat zažívací obtíže jako je průjem a nadýmání, případně může dojít ke zhoršení alergie.

Vrozené poruchy, tzv. genetické defekty, spočívají většinou v neschopnosti organismu vytvářet určitý enzym. Důsledkem je pak "výpadek" tvorby dalších látek, především hormonů.

Enzym začne účinkovat pouze za předpokladu, má-li svého spolupracovníka, tzv. Koenzym. Koenzymy jsou například vitamíny a minerály. Mnoho enzymů dokonce má svoje spolupracovníky, kterými jsou zase jiné enzymy.

Enzymy se používají i při kultivaci mikroorganismů, pro účely biochemické analýzy a v průmyslu textilním, papírenském, farmaceutickém a potravinářském.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní